Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Підсумки обговорення 7-ми викликів, які стоять перед Україною в сфері боротьби з туберкульозом

21.03.2013

 

Сьогодні, 21 березня 2013 року, напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом (24 березня) в прес-центрі УНІАН відбулося обговорення 7-ми викликів, які стоять перед державою, неурядовим сектором та міжнародними організаціями у сфері боротьби з епідемією туберкульозу, оголошеної в Україні Всесвітньою організацією охорони здоров'я ще в 1995 році.

У заході взяли участь:

- Олександр Толстанов, заступник Міністра охорони здоров'я України;

- Ігор Перегінець, спеціаліст з контролю над інфекційними захворюваннями Всесвітньої організації охорони здоров'я;

- Алла Хабарова, виконавчий директор Національного комітету Товариства Червоного Хреста України;

- Денис Денисенко, керівник програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» фонду Ріната Ахметова «Розвиток України»;

- Наталія Вежніна, к. мед. наук, лікар-фтизіатр вищої категорії, міжнародний експерт з питань туберкульозу та ВІЛ в пост-радянських країнах та в пенітенціарній системі.

 

Обговорювалися такі виклики:

1. Місце проблематики туберкульозу на порядку денному керівництва держави - виставлення пріоритетів

• Нова національна програма з туберкульозу;

• Оновлення законодавства;

• Приведення у відповідність Протоколів з діагностики і лікування.


2. Чи здатна держава забезпечити рівний доступ до діагностики та лікування туберкульозу?

• Рання діагностика туберкульозу: загальне населення та групи ризику;

• Лікування та забезпечення препаратами: якість, оперативність, наявність;

• Умови лікування та інфекційний контроль.


3. Чи буде створена прозора і ефективна система закупівлі і управління лікарськими препаратами?

• Прозора система закупівель;

• Управління поставками та залишками препаратів;

• Розрахунок препаратів на пацієнта.


4. Чи забезпечена достовірність даних діагностики?

• Роль національної референс-лабраторіі;

• Доступна точна і оперативна інформація.


5. Як отримати достовірну статистичну картину по Україні?

• Створення національного електронного реєстру хворих на туберкульоз;

• Достовірні і підтверджені дані.


6. Налагодження ефективної співпраці та взаємодії держави, неурядових та міжнародних організацій: розподіл ролей

• Співпраця для подолання епідемії туберкульозу

• Ефективне використання існуючих ресурсів і джерел фінансування;

• Роль програм Глобального фонду.


7. Хто повинен виступити на захист прав пацієнтів?

• Забезпечення захисту прав пацієнтів.

• Залучення громадськості до проблем туберкульозу

Олександр Толстанов, заступник Міністра охорони здоров'я України, у своєму виступі зазначив, що туберкульоз сьогодні – це не тільки проблема медицини або держави, але й проблема всіх громадян, всього суспільства. За словами А. Толстанова, на сьогоднішній день у керівництва держави в соціальних ініціативах чітко сформульована соціальна спрямованість, яскравим підтвердженням якої є розпорядження Президента України щодо боротьби з інфекцією туберкульозу від 28 грудня 2012 року. Отримано чітку вказівку Президента В. Януковича на створення ефективної, дієвої національної стратегії по боротьбі з епідемією туберкульозу.

Замміністра охорони здоров'я України також зазначив, що вирішення проблеми полягає в комплексному підході, відповідальність лежить не тільки на системі охорони здоров'я, але і на соціальних службах та місцевому самоврядуванні. У той же час Олександр Толстанов запевнив, що держава взяла на себе відповідальність за боротьбу з туберкульозом. Зокрема, він сказав: «Повинна бути вибудувана чітка вертикаль, де за кожну проблему відповідає структура, що має сильну професійну команду, необхідні повноваження і несе відповідальність як перед Міністерством охорони здоров'я, так і перед Президентом і, безумовно, перед усім народом України. Ключовим моментом цієї структури є створення Центру контролю за соціально небезпечними хворобами, який створений Міністерством охорони здоров'я». Це той шлях, який дозволить контролювати процес лікування, діагностики та реабілітації на території всієї держави і чітко взаємодіяти з міжнародними організаціями. Він запевнив, що створення Центру контролю за соціально небезпечними захворюваннями допоможе у вирішенні наявних проблем у сфері боротьби з туберкульозом.

А. Толстанов також зазначив, що для успіху необхідно максимально спиратися на допомогу благодійних фондів, зокрема Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України», громадські організації.

 

Ігор Перегінець, фахівець з контролю над інфекційними захворюваннями Всесвітньої організації охорони здоров'я, розповів про оцінкою ВООЗ в 2011 році п'ятирічної програми боротьби з туберкульозом, яка була здійснена на запит МОЗу. На основі цієї оцінки був розроблений перелік рекомендацій для держави з тим, щоб можна було спланувати наступну програму ще ефективніше. Він зазначив, що МОЗ врахував рекомендації ВООЗ щодо створення Всеукраїнського центру контролю за соціально небезпечними захворюваннями. Він також сказав, що «тільки системне і повне впровадження стратегії Stop TB може призвести до суттєвих змін ситуації в Україні».

 

Денис Денисенко, керівник програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» фонду Ріната Ахметова «Розвиток України», підтримав ініціативу держави в сфері боротьби з туберкульозом. Він нагадав, що ще в 1995 році в Україні була оголошена епідемія туберкульозу, і вперше з цього часу держава взяла на себе такі важливі зобов'язання і відповідальність за боротьбу з епідемією. «Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» виступає в партнерстві з державою для реалізації загальної стратегії «Зупинимо туберкульоз в Україні». Кілька років тому був залучений грант Глобального фонду в країну, який дозволяє додатково фінансувати цю програму, забезпечує як мінімум одну четверту частину пацієнтів лікуванням складних форм туберкульозу, забезпечує сучасну, точну і швидку діагностику, що дозволяє протягом 2-3 годин діагностувати складні форми туберкульозу. Ми підтримуємо ідею того, що держава повинна займати позицію лідера у подоланні проблеми туберкульозу, але в той же час фонд не залишиться осторонь, а буде підтримувати, фінансувати, допомагати розробляти менеджмент, надавати технічну допомогу, оскільки туберкульоз – це проблема всього суспільства». У той же час він зазначив, що слід чітко розмежувати, за які сфери несе відповідальність держава, а за які відповідальні неурядові організації.

 

Денис Денисенко також додав, що успішний досвід фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» в реалізації програми з подолання туберкульозу в Донецькій області показує, що «відомо, як перемогти туберкульоз. Для цього потрібні лише три речі: де лікують пацієнтів (тобто створення для них комфортних умов), хто лікує пацієнтів (тобто  команда професійних лікарів і в тому числі команда управлінців), і чим лікують (безперебійне постачання ліків)». Основним результатом п'ятирічної програми в Донецькій області за 2007-2011 рр. стало зниження захворюваності і смертності від туберкульозу. Кількість хворих, які вперше захворіли на туберкульоз, зменшилась на 26,5% в 2011 році порівняно з 2006 роком з 4582 чоловік до 3231 людини. Cмертність від туберкульозу в 2011 році в порівнянні з 2006 роком знизилася на 42%. Якщо у 2006 році від туберкульозу померло 1460 хворих, то в 2011 - 812 чоловік. Досягнення таких показників стало можливим завдяки системному підходу та об'єднанню зусиль бізнесу та влади до вирішення цієї складної проблеми.

 

 

Алла Хабарова, виконавчий директор Національного комітету Товариства Червоного Хреста України, повідомила про систему підтримки пацієнтів, якими займається Товариство Червоного Хреста України. Вона зазначила, що часто патронажні сестри Червоного Хреста поводяться як психологи і пояснюють необхідність правильного та адекватного лікування пацієнтам. Після завершення стаціонарного лікування і переходу на амбулаторне лікування пацієнти дуже часто переривають курс і їх дуже важко переконати (особливо пацієнтів, що входять до групи ризику) завершити курс лікування. Вона зазначила, що «Товариство Червоного Хреста охоплює до 30% всіх пацієнтів в Україні, які переходять зі стаціонарного на амбулаторне лікування. На сьогоднішній день в 14 областях понад 3000 хворих завершили лікування (90,5% були вилікувані)». Патронажні сестри надають пацієнтам допомогу у вигляді так званих продуктових наборів (приблизна вартість одного набору - 104 грн, продукти закуплені за соціальними цінами), крім цього за допомогою інших донорів вдається формувати гігієнічні набори. Такі набори є стимулом для пацієнтів продовжувати лікування і запобігають появі хворих на мультирезистентний туберкульоз.

 

 

Наталія Вежніна, к. мед. наук, лікар-фтизіатр вищої категорії, міжнародний експерт з питань туберкульозу та ВІЛ у пост-радянських країнах та в пенітенціарній системі, звернула увагу учасників обговорення на важливість доступності лікування пацієнтів і на загальну лікувальну мережу, де відбувається виявлення туберкульозу: «Не тільки протитуберкульозна служба повинна займатися туберкульозом. Процес виявлення починається із загальної лікувальної мережі». За її словами, зараз діагностика в Україні поставлена на належному рівні. Для того щоб зупинити епідемію туберкульозу в Україні, необхідно вчасно виявити хворобу, призначити правильний курс лікування і простежити за тим, щоб пацієнт мав доступ до протитуберкульозних препаратів.

 

 

Незважаючи на те, що в Україні зараз епідемія, Наталія Вежніна зазначила, що у нас в країні «є політична прихильність, хороший потенціал самої протитуберкульозної служби, є професійні кадри, відкритість країни, широке співробітництво з міжнародними партнерами». Вона поділилася інформацією, що в світі боротьбу з туберкульозом на 60% фінансують донорські організації. З цього числа близько 90% внеску робить Глобальний фонд.  Наталія запевняє: «Україні пощастило у два рази більше  Тут і грант Глобального фонду працює, і фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» працює. Ні в одній країні пострадянського простору немає такої потужної підтримки. І найголовніше - в Україні діє оптимізація управління». Наталія Вежніна висловила надію на те, що якщо робота по боротьбі з туберкульозом буде йти такими ж темпами і в потрібному напрямку, то в найближчі роки в Україні епідемія буде переможена.

Повну аудіоверсію обговорення можна скачати за посиланням

Довідка:

Програма «Зупинимо туберкульоз в Україні» фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» створена з метою подолання епідемії туберкульозу в Україні.

Вона включає такі завдання:

  • сприяння ефективному управлінню в галузі охорони здоров'я, яке необхідне для успішної реалізації програми боротьби з туберкульозом;
  • поліпшення діагностики туберкульозу;
  • надання доступу до високоякісних послуг для всіх верств населення;
  • підвищення обізнаності - інформування широких верств населення про профілактику і лікування туберкульозу.