Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Діагностика туберкульозу в Донецьку відповідає міжнародним стандартам

15.03.2013

 

Журналісти Донецької області відвідали лікувальні заклади в межах щорічного прес-туру, що традиційно проходить напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, та ознайомилися з новими й традиційними методами діагностики туберкульозу.

 

 

 

Благодійний фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» спільно з Донецькою обласною державної адміністрацією та міськими органами влади реалізує другу п’ятирічну програму «Протидії захворюванню на туберкульоз в Донецькій області на 2012-2016 рр».

«Одним із головних напрямів Програми є лабораторна діагностика туберкульозу, - говорить менеджер Фонду «Розвиток України» Владислав Денисенко. – Ми не тільки оснащуємо лабораторії необхідним високоякісним обладнанням, але й оптимізуємо лабораторну мережу області до економічно ефективного рівня. Сьогодні в лабораторіях повинні швидко й якісно виявляти хворих на туберкульоз при оптимальних фінансових витратах».

На початку цього року у м. Краматорськ була проведена оптимізація лабораторної мережі, що займається діагностикою туберкульозу, а також встановлено нове діагностичне обладнання для  швидкої діагностики на туберкульоз.

«Сьогодні для діагностики на туберкульоз ми використовуємо сучасний апарат GeneXpert, - каже головний лікар Краматорського міського протитуберкульозного диспансеру Юрій Клименко, - що придбаний за кошти благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». Апарат дозволяє протягом кількох годин виявити наявність палички Коха в організмі людини, а також визначити її стійкість до протитуберкульозних препаратів. Закритий спосіб діагностики, що обмежує контакт лаборанта з біоматеріалом хворого, повністю нешкідливий для медичних працівників. Тим не менш, ми продовжуємо використовувати й інші, традиційні, методи діагностики, тому що у деяких випадках робота нового обладнання обмежена. Ми досі не відмовилися від досліджень під мікроскопом, а також продовжуємо виконувати висів мокроти на живильні середовища».

 

 

 

Крім цього, у межах реалізації п’ятирічної програми «Протидії захворюванню на туберкульоз в Донецькій області на 2012-2016 рр.» на базі тренінгового центру Донецької обласної клінічної протитуберкульозної лікарні проводиться регулярне навчання лікарів-фтизіатрів, лікарів-інфекціоністів, лаборантів та інших медичних працівників новим методам діагностики та лікування хворих на туберкульоз.

«Наша мета навчити, а головне, переконати лікарів, лаборантів використовувати у щоденній практиці нові методи діагностики й лікування туберкульозу, - говорить головний лікар Донецької обласної клінічної протитуберкульозної лікарні Володимир Мозговий. – Туберкульоз постійно мутує, поширюються хіміорезистентні форми захворювання. Тому нам необхідно постійно підвищувати професійний рівень медичних працівників, які далі будуть мати змогу розробити та виконати правильне лікування».

Крім того, з 2013 року навчання на базі тренінгового центру будуть проходити лікарі-фтизіатри із 6 областей України: Донецької, Дніпропетровської, Херсонської, Одеської, Луганської та Кіровоградської.

 

За прогнозами фахівців програми «Протидії захворюваності на туберкульоз в Донецькій області на 2012-2016 рр.», повна реалізація заходів з діагностики та лікування туберкульозу дозволить знизити рівень захворюваності на туберкульоз на 5%, а смертності на 2%.