Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

У Львові відкрили відділення контактної променевої терапії та об’єднали досвід онкологів Донецька, Рівного та Львова для онлайн-консультації пацієнта

04.02.2013

Сьогодні, 4 лютого 2013 року, Благодійний фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» до Всесвітнього дня боротьби проти раку об’єднав Донецьк, Львів і Рівне в телемості «Рак – це …?». Під час телемосту відбулася презентація можливостей онлайн-консультації з корекції тактики лікування тяжкого випадку у пацієнта Львівського відділення контактної променевої терапії. Також головні онколог та радіолог України і провідні експерти прокоментували актуальні питання доступності своєчасної допомоги пацієнту, відзначили роль сучасних технологій у лікуванні онкохворих України. Впровадження телемедичної мережі у профільних онкологічних установах стало можливим завдяки реалізації проекту eHealth Благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». Вартість проекту у Львові склала 500 тис. грн. Метою даного проекту є впровадження інформаційних технологій у медицині – вони скоротять пацієнтові час і відстань до своєчасного й точного діагнозу та лікування.          

Також у цей день у Львівському державному онкологічному регіональному лікувально-профілактичному центрі відбулося відкриття відділення контактної променевої терапії (брахітерапії). У світовій практиці боротьби проти раку брахітерапія визнана «золотим стандартом» лікування пухлин порожнинних органів, насамперед сечостатевої системи, стравоходу, дна порожнини рота, а також інших органів, таких як молочна залоза і навіть шкіра. Спеціалізоване обладнання, а також меблі та інші видаткові матеріали на суму 4,2 млн грн придбані на кошти фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» у рамках програми «Рак виліковний», спрямованої на розвиток онкологічної служби України.

Михайло Костюк, голова Львівської обласної державної адміністрації: «Сьогодні знакова подія для нашої області – відкриття відділення контактної променевої терапії. Саме у Всесвітній день боротьби проти раку ми стали ще на крок ближче до світових стандартів надання медичної допомоги онкохворим Львівщини. Завдяки Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» робота Львівського лікувально-профілактичного центру виходить на якісно новий рівень. Нам необхідно йти в ногу з часом, забезпечуючи онкохворих області сучасними технологіями діагностики і лікування онкологічних захворювань. Адже щорічно в регіональному онкологічному центрі близько 18 тисяч хворих одержують спеціалізовану стаціонарну медичну допомогу. Також проводиться близько 6 тисяч операцій. Переконаний, що тільки системне співробітництво влади, бізнесу та громадських організацій є ефективним, тому сьогодні ми вдячні Фонду «Розвиток України» і сподіваємося на подальше співробітництво в рамках інших програм».

Ігор Сєдаков, головний онколог Мінздраву України: «З року в рік в Україні відзначаються позитивні тенденції у боротьбі з онкологічними захворюваннями. Поступово зменшуються показники смертності. Одним із головних факторів цього слід назвати стрімке впровадження в державі світових технологій діагностики та лікування онкологічних захворювань. Оновлюються відділення лікарень, росте кількість сучасного лікувального устаткування, фахівці опановують новітні методики лікування. Завдяки Фонду Рината Ахметова «Розвиток України» вже у березні цього року відкриється відділення контактної променевої терапії в Донецьком обласному протипухлинному центрі – найкраще в Україні».

Вікторія Миколаюк, керівник програми «Рак виліковний» Благодійного фонду «Розвиток України»: «Рінат Ахметов ініціював програму «Рак виліковний», спрямовану на оснащення онкологічної служби сучасним високотехнологічним обладнанням. На її реалізацію виділено значні кошти – 315 млн грн. Частина цих коштів – 11,7 млн грн. – спрямована на посилення лікувальної та діагностичної бази Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-профілактичного центру. Сьогодні ми побачили результат реалізації програми: можливості і переваги онлайн-консультації пацієнта, відкрили відділення контактної променевої терапії. Передаючи устаткування державним медичним установам, ми наголошуємо на тому, що держава повинна забезпечити доступність діагностики та лікування на ньому для кожного пацієнта, оскільки саме максимальна користь для людей є кінцевою метою програм фонду».

Нагадуємо, що в листопаді 2012 року Фонд відкрив відділення контактної променевої терапії в Рівненському обласному онкологічному диспансері, а в березні 2013 року у рамках програми «Рак виліковний» Благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» планується відкриття відділення контактної променевої терапії в Донецькому обласному протипухлинному центрі (ДОПЦ).