Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова відкрив у Миколаївському обласному протитуберкульозному диспансері сучасну лабораторію

17.04.2014

Сьогодні, 17 квітня 2014 року, в Миколаївському обласному протитуберкульозному диспансері відбулося урочисте відкриття бактеріологічної лабораторії з відділом молекулярно-генетичної діагностики туберкульозу. Сучасне обладнання (автоматизовані аналізатори, шафи біологічної безпеки, центрифуги, автоклави, термостати, морозильні камери тощо) і витратні матеріали на загальну суму 2,7 млн грн закуплено та постачено в межах програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» спільними зусиллями Фонду Ріната Ахметова і Глобального фонду для боротьби з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та малярією. Нове обладнання дає можливість максимально швидко діагностувати туберкульоз – упродовж 2 днів замість 2 місяців, як це було раніше. У результаті пацієнт у максимально стислі строки може отримати на 99,98% точні результати дослідження зі спектром лікарської чутливості до всіх протитуберкульозних препаратів і негайно почати лікування за правильною схемою, що є запорукою успішного лікування від такого важкого захворювання, як лікарсько-стійкий туберкульоз.

Тарас Кремінь, голова Миколаївської обласної ради: «Сьогодні відбулася важлива для області подія. Завдяки фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» в Миколаївському обласному протитуберкульозному диспансері відкрилася сучасна лабораторія, яка дозволить установі швидше та якісніше діагностувати туберкульоз і призначати вчасно правильну схему лікування. Раніше в 2012 році в межах програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» фондом вже було постачено діагностичне обладнання, як до Миколаївського обласного тубдиспансеру, так і до лабораторій II-го і III-го рівнів у Первомайську і Баштанському р-ні. За підтримки фонду було проведено тренінги для лікарів – за 3 роки область отримала 158 навчених фахівців».

Наталя Низова, директор ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними захворюваннями МОЗ України: «За даними Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням, у 2013 році на туберкульоз захворіли 30 819 українців. Всього на обліку перебувають 56 007 осіб. Із метою зупинити епідемію туберкульозу в Україні державою за підтримки фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» було створено Український центр контролю за соціально небезпечними захворюваннями. Це структура, яка на сьогодні робить все необхідне, щоб епідемію було взято під контроль і було створено якісні умови для діагностики та лікування згідно з міжнародними стандартами (виявлення 70% заразних хворих на ТБ упродовж одного року і вилікування, принаймні, 85% таких хворих – дані ВООЗ). Центр візьме на себе контроль над дотриманням стандартів діагностики та лікування в Миколаївській області. Ми сприятимемо, щоб подібні умови за підтримки держави і фондів було створено в усій країні».

Анна Барбова, керівник Центральної референс-лабораторії з мікробіологічної діагностики туберкульозу МОЗ України, вказала на особливості лабораторії: «Завдяки автоматизації надсучасних аналізаторів, пропускна здатність цієї лабораторії складає 48 зразків (пацієнтів) на день, що свідчить про доступність експрес-методики для всіх пацієнтів, які потребують діагностики. Тобто 95% пацієнтів із моменту відкриття лабораторії зможуть отримувати точний діагноз на наявність лікарсько-стійкого туберкульозу протягом упродовж 2-х днів».

«Завдання фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» – забезпечити впровадження міжнародних стандартів діагностики та лікування туберкульозу в країні. В Україні швидкої діагностики щороку потребують 25 тисяч пацієнтів. Для них дуже важливим є швидко отримати точний діагноз і своєчасно почати лікування, – це запорука успішного лікування від туберкульозу. Це вкрай важливо і для суспільства, оскільки 25 тисяч заразних пацієнтів в очікуванні діагнозу (упродовж 2-х місяців, як це було раніше) можуть інфікувати туберкульозом до 50 тисяч здорових людей. Швидка діагностика дозволяє цього уникнути. Хочу зазначити, що відкриття цього відділення стало можливим завдяки ефективному державно-приватному партнерству між Миколаївською областю та фондом Ріната Ахметова. У межах реалізації програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» спільно з Глобальним фондом для боротьби з ВІЛ / СНІД, туберкульозом та малярією для створення цієї лабораторії було виділено 2 млн 700 тис. грн додатково з місцевого бюджету – 2 млн 500 тис. грн. Переконаний, що тільки об'єднавши зусилля можна досягнути успіху в боротьбі з таким важким захворюванням, як туберкульоз», – зазначає Анатолій Заболотний, директор фонду Ріната Ахметова «Розвиток України».

Павло Георгієв, головний лікар Миколаївського обласного протитуберкульозного диспансеру: «Туберкульоз сьогодні – це не тільки проблема медицини або держави, а й проблема всіх громадян, всього суспільства. Спасибі обласній владі, фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» за надану підтримку. Сьогодні наша команда лікарів отримала інструмент – молекулярно-генетичну лабораторію, – що дозволяє швидко і точно визначати, яке лікування необхідне пацієнту. Вкрай важливо, щоб пацієнти зверталися за медичною допомогою з симптомами: рясне потовиділення вночі, слабкість, безпричинна втрата ваги, підвищення температури тіла до 37 і більше градусів без видимої причини, яка тримається більше тижня. У разі наявності хоча б декількох із перерахованих симптомів Ви повинні звернутися до дільничного лікаря за місцем проживання для обстеження на туберкульоз».