Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

У Києві почали роботу безкоштовні пересувні цифрові флюорографи

24.03.2014

Сьогодні, 24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Епідемія цього захворювання була оголошена в Україні ще 1995 року. За кількістю хворих на туберкульоз країна знаходиться на другому місці в Європі (лідирує Росія). За даними Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань, в 2013 році на туберкульоз захворіло 30 819 українців. Всього на обліку перебуває 56 007 чоловік (дані на 01.10.2013).

Традиційно в цей день фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» разом з партнерами в рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» проводить традиційну акцію з безкоштовного анонімного і безпечного обстеження на сучасних пересувних цифрових флюоромобілях*. Таке обстеження дає можливість раннього виявлення захворювань легень , включаючи туберкульоз , а також інших патологій грудної клітки. Виявлення хвороби на ранніх стадіях допомагає вчасно призначити лікування, що є запорукою успішного одужання.

«Цією акцією ми хочемо не тільки привернути увагу до проблеми туберкульозу і закликати людей відповідально ставитися до свого здоров'я, а й показати правильний алгоритм виявлення туберкульозу. Якщо людина виявила у себе симптоми туберкульозу – кашель більше 2-3 тижнів, рясне нічне потовиділення, слабкість, безпричинне зниження ваги, температуру 37-37,5С – необхідно звернутися до лікаря і пройти призначені обстеження: зробити флюорографію, здати аналіз мокротиння. Якщо раніше на постановку діагнозу «туберкульоз» уходило до 2-х місяців, то зараз фонд Ахметова майже у всіх областях встановив сучасне обладнання, яке дозволяє поставити точний діагноз і призначити правильну схему лікування максимум за 2 дні. Також фонд впроваджує телемедицину у фтизіатрію, що допомагає з швидкою і точною постановкою діагнозу без необхідності вивозити пацієнта», – говорить Марія Маковецька, керівник відділу адвокації, комунікації та соціальної мобілізації фонду Ріната Ахметова.

Цього року акція проводиться фондом Ріната Ахметова спільно з Департаментом охорони здоров'я КМДА та ТМО «Фтизіатрія», МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ / СНІДу в Україні» (Альянс), Товариством Червоного Хреста в Україні. Біля флюорографа на Південному залізничному вокзалі буде також працювати мобільна амбулаторія Альянсу, в якій 24-26 березня з 12:00 до 16:00 можна буде отримати консультацію лікаря-фтизіатра, ознайомитися з інформаційними матеріалами, а також пройти швидке тестування на ВІЛ. Департамент охорони здоров'я та ТМО «Фтизіатрія» забезпечили роботу лікаря - фтизіатра , а також машину для транспортування людей з підозрою на туберкульоз в протитуберкульозний диспансер для подальшого обстеження на сучасному діагностичному обладнанні, постановки діагнозу та лікування.

Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянсу, зазначив: «Туберкульоз є основною причиною смерті серед людей з ВІЛ/СНІДом. Подолати цю страшну тенденцію можна, на практиці впроваджуючи поєднаний підхід до діагностики, лікування та профілактики ВІЛ/туберкульозу у представників уразливих груп. Специфіка роботи Альянсу в цій сфері – забезпечення раннього виявлення туберкульозу серед представників груп ризику, своєчасного і безперешкодного доступу до медичних послуг. Протягом 2013 року скринінгом було охоплено 12305 клієнтів проекту, діагностику туберкульозу пройшли 5698 клієнтів (46,3%), виявлено 626 (11%) випадків туберкульозу. Результати говорять самі за себе: серед уразливих груп виявлення туберкульозу майже в 5 разів вище, ніж серед загального населення!»

Біля флюорографа на Південному залізничному вокзалі представники Товариства Червоного Хреста в Україні інформуватимуть про основні симптоми туберкульозу, пропонуватимуть пройти безкоштовне обстеження.

Ініціатива обстеження на безкоштовному мобільному цифровому флюорографі показала свою ефективність у виявленні підозр туберкульозу в місцях скупчення представників «груп ризику», зокрема, на вокзалах. Тому цього року фонд Ріната Ахметова ухвалив рішення поставити два флюоромобіля на вокзалах.

* Пройти обстеження на флюорографах всі бажаючі зможуть з 24 по 28 березня за таким графіком:

Київ:

 

24 березня

  • Південний залізничний вокзал (перед входом), з 10:30 до 18:00 (обід з 13:00 до 14:00).

 

25 березня

  • Південний залізничний вокзал (перед входом), з 09:00 до 18:00 (обід з 13:00 до 14:00).
  • Автостанція «Поділ» (вул. Нижній Вал, 15А), з 09:00 до 18:00 (обід з 13:00 до 14:00).

26 березня

  • Південний залізничний вокзал (перед входом), з 09:00 до 18:00 (обід з 13:00 до 14:00).
  • Центральний автовокзал (просп. Науки, 1/2), з 09:00 до 18:00 (обід з 13:00 до 14:00).

27 і 28 березня

  • Вул. Хрещатик, 38 (біля ЦУМу), з 09:00 до 18:00 (обід з 13:00 до 14:00).

 

Фотографії з акції.

 

Додаткова інформація та статистика:

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Епідемія цього серйозного захворювання була оголошена в Україні ще 1995 року. За кількістю хворих на туберкульоз Україна знаходиться на другому місці в Європі (лідирує Росія).

За даними державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції / СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням, в 2013 році на туберкульоз захворіло 30 819 українців. Показник захворюваності становить 67,9 на 100 тис. населення , що на 0,3 % менше порівняно з 2012 роком.

Протягом останніх п'яти років захворюваність на туберкульоз зменшилася на 7 %, смертність від туберкульозу знизилася на 33%. За підсумками 2013 року також спостерігається стабілізація і зниження рівня захворюваності на туберкульоз у всіх регіонах, крім Волинської області (збільшення захворюваності на 30,6%), м. Києва (+27,4%) і Чернігівської області (+17,1%).

Смертність від туберкульозу в 2013 році (за даними Держкомстату України), знизилась на 6% в порівнянні з попереднім роком і становить 14,2 на 100 тис. населення. Ця тенденція свідчить про ефективність заходів з протидії туберкульозу та пов'язана із забезпеченням потреби в протитуберкульозних препаратах I та II ряду.

Розрахунковий показник Всесвітньої організації охорони здоров'я для України на 2009 рік кількості хворих на мультрезистентний туберкульоз становив 7100 випадків серед всіх випадків активного туберкульозу. Завдяки налагодженню виявлення випадків мультирезистентного туберкульозу за допомогою сучасних методів діагностики (використання ВАСТЕC, GeneXpert) кількість випадків підтвердженого мультирезистентного туберкульозу з 3329 в 2009 році виросла до 7149 за 9 місяців 2013 року.

Захворюваність дітей віком 0-17 років включно на активний туберкульоз 2013 знизилася в порівнянні з 2012 роком на 1,8 % (954 хворих в 2012 році проти 937 у 2013 році). Захворюваність (на 100 тис. населення) в 2012 році становила 12 осіб. У 2013 році – 11,7. 

Проблемним питанням в контролі над туберкульозом в Україні є постійне зростання захворюваності та смертності від поєднаної інфекції туберкульоз / ВІЛ. Захворюваність на активний туберкульоз у поєднанні зі СНІДом за підсумками 2013 року в порівнянні з 2012 роком зросла на 1% і становить 10,5 на 100 тис. населення.

Зараз питання про медичну допомогу хворим на ко-інфекцію включене до Уніфікованого клінічного протоколу. В останні роки забезпечено високий рівень (до 85 %) охоплення тестуванням на ВІЛ-інфекцію вперше виявлених хворих на туберкульоз. Цьому сприяє значне поліпшення співпраці фахівців протитуберкульозних закладів та центрів СНІДу з надання комплексної медичної допомоги хворим на ко-інфекцію.

Довідка про програму «Зупинимо туберкульоз в Україні»

Починаючи з 2007 року, фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» реалізує програму «Зупинимо туберкульоз в Україні», спрямовану на подолання епідемії в країні шляхом розширення доступу до високоякісних послуг з ранньої діагностики та лікування захворювання.

За цей період фонд успішно реалізував регіональну програму протидії захворюванню на туберкульоз у Донецькій області, а також 1-у фазу 9-го раунду гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією за компонентом «Туберкульоз». Результатом роботи регіональної програми в Донецькій області стало зниження захворюваності на туберкульоз на 26,5% в 2011 році порівняно з 2006 роком і зниження смертності від туберкульозу на 42% відповідно. Національна програма «Зупинимо туберкульоз в Україні», основним реципієнтом якої майже 3 роки був фонд Ріната Ахметова, за 1-у фазу 9-го раунду отримала від Глобального фонду найвищий рейтинг ефективності – А1. Це стало можливим завдяки ефективній роботі всіх партнерів – субреципієнтів програми, в результаті було перевиконано 10 з 15 індикаторів (офіційний лист від Глобального фонду від 27.02.2014).

Незважаючи на те, що фонд передав реалізацію 2-ї фази 9-го раунду гранту Глобального фонду ДУ «Український центр контролю за соціально-небезпечними захворюваннями МОЗ України», фонд Ріната Ахметова продовжує свою діяльність у сфері боротьби з туберкульозом і реалізує такі проекти:

  • підвищення потенціалу системи охорони здоров'я України шляхом поліпшення управління (лідерство, моніторинг та оцінка, розвиток кадрових ресурсів);
  • забезпечення впровадження швидких лабораторних методів діагностики;
  • здійснення міжнародного моніторингу та оцінки та проведення експертизи виконання національної програми протидії туберкульозу;
  • практичне навчання лікарів та впровадження національних і міжнародних стандартів лікування туберкульозу;
  • підвищення рівня поінформованості населення з профілактики та лікування туберкульозу.

За 7 років успішної роботи в сфері боротьби з туберкульозом фонд Ріната Ахметова отримав високий рівень експертизи та досвіду і готовий до об'єднання зусиль з усіма ключовими гравцями у сфері боротьби з туберкульозом для досягнення основної мети – подолання епідемії туберкульозу в Україні.