Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Учасники громадських слухань обговорили реформування системи захисту дітей

02.12.2016

Сьогодні, 2 грудня, пройшли громадські слухання щодо першочергових завдань розбудови системи забезпечення прав і захисту дітей в Україні на тему «Діти, які потребують особливого захисту держави: ключові аспекти реформування державної політики».
 

Форум щодо стратегії державної політики з питань захисту дітей та сімей відбувся за участю громадських організацій, які опікуються цими питаннями. Представники Фонду Ріната Ахметова також узяли участь в заході.

Громадські слухання відкрив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Він наголосив на необхідності проводення реформування інтернатної системи.

Під час заходу відбулася презентація результатів комплексного дослідження системи захисту дітей в Україні, проведеного протягом 2015 – 2016 років благодійною організацією Hope and Homes for Children. Директор регіонального офісу цієї організації Галина Постолюк у своєму виступі окреслила основні результати аудиту. Дослідження засвідчило, що Україна має найбільшу кількість дітей, які перебувають в інтернатних закладах, і, на жаль, їх кількість зростає через економічну кризу та конфлікт на Сході країни. Також зазначено, що лише 10% цих дітей мають статус сиріт або позбавлених батьківського піклування. Вартість утримання інтернатної системи у 2016 році склала 6,4 млрд грн і зростає щорічно. Тільки 10% цих коштів дійсно витрачається на потреби дітей, решта йде на зарплату працівників, обслуговування будівель закладів і адміністративні витрати.

Окремо учасники зібрання приділили увагу тому, що необхідно зробити для належного соціального правового захисту дітей, постраждалих внаслідок військового конфлікту на Сході України, аналізу ефективності допомоги їм та захист таких дітей, реформування системи захисту дітей.

Учасники громадських слухань наголошували на необхідності підтримки біологічних родин дітей, оскільки тільки в сім’ї діти можуть розвиватися повноцінно.