Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Понад 1300 хворих із відкритою формою туберкульозу в Донецькій області скористалися спецтранспортом

30.10.2013

У період із березня 2012 року до жовтня 2013 року більше 1300 хворих із відкритою формою туберкульозу було доставлено до протитуберкульозних установ Донецької області в спеціальних автомобілях, які придбав фонд Ріната Ахметова «Розвиток України».

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової. Туберкульозом заражаються під час вдихання повітря, в якому є збудник захворювання – мікобактерія туберкульозу.

За статистикою, упродовж року один хворий із відкритою формою туберкульозу може заразити від 12 до 15 осіб, при цьому багато хто з них вільно користується громадським транспортом, тому вкрай важливим є максимально скоротити контакти пацієнта зі здоровими людьми. Придбання спеціального санітарного транспорту – це необхідний захід не лише для самих пацієнтів, але і для всіх городян.

Санітарний транспорт придбано за рахунок коштів фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» в межах реалізації програми «Зупинимо туберкульоз у Донецькій області». За півтора роки роботи 1397 хворих на відкриту форму туберкульозу доставлено від місця проживання до одного із шести тубдиспансерів області: Донецьк – 375 осіб, Маріуполь – 133 особи, Горлівка – 216 осіб, Шахтарськ – 186 осіб, Краматорськ – 191 особа, Макіївка – 296 осіб.

Для зниження ризику зараження водія і медичного персоналу салони спеціальних автомобілів розділено перегородками, що відгороджують хворих від співробітників.

За словами головного лікаря КЛПУ «Обласна клінічна туберкульозна лікарня» Володимира Мозгового, санітарний транспорт перевозить хворого до протитуберкульозного закладу відразу ж після виявлення відкритої форми туберкульозу. Після виявлення палички Коха в аналізах мокротиння лікар-фтизіатр дає направлення на госпіталізацію та викликає спеціальний автомобіль, оснащений засобами інфекційного контролю, для транспортування хворого, щоб запобігти подальшому поширенню інфекції серед населення. Також зафіксовано ще один позитивний ефект. Багато хворих на туберкульоз – соціально не влаштовані люди, які часом не мають грошей, щоб доїхати до лікувального закладу. Через це затягувалися строки госпіталізації. Тепер цю проблему вирішено.

Керівник програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» Денис Денисенко зазначає, що в інших областях України є тільки поодинокі випадки транспортування пацієнтів із відкритою формою туберкульозу на лікування до протитуберкульозних установ. «У Донецькій області це вже налагоджена система. Спеціальні автомобілі було закуплено фондом у межах реалізації спільної з Донецькою Облдержадміністрацією пілотної програми з боротьби з туберкульозом. Утримання транспорту й робота водіїв оплачуються з обласного бюджету», – зазначив керівник програми.