Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як обійняти дракона: вебінар про особливості підліткового віку прийомних дітей

15.06.2018

Цього тижня в рамках програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова пройшов черговий вебінар. До нас завітала тренер, терапевт, кризовий інтервент, спеціаліст по роботі з сімейними та інституційними формами піклування над дітьми Уляна Долиняк.
 
Уляна має великий досвід роботи з дітьми та дорослими, застосовує терапію, сфокусовану на рішеннях та принципах психотравматології. За її словами, тема особливостей підліткового віку прийомних дітей дуже актуальна.
 
Експерт розпочала свою розповідь із п’яти завдань, що ставляться перед підлітками. Потім розказала, як формується мозок дитини в цьому віці, як він дозріває, як гормони впливають на дії. Крім того, Уляна Долиняк розповіла про особливості підліткового віку саме прийомних дітей.
 
 
Спеціаліст дала кілька порад батькам
 
1. Не йти в моралізаторство.
2. Більше часу проводити разом.
3. Говорити приємні слова дитині, хвалити її.
4. Бути чесними з дитиною, не лицемірити.
5. Слухати те, що дитина хоче сказати, щоб не проґавити шансу на конструктивну розмову.
6. Залучати дітей до соціальних проектів, до допомоги іншим.
7. Питати поради у підлітків.
8. Не боятися сказати дитині про свої почуття.
 
«Я спеціально назвала тему нашої зустрічі «Як обійняти дракона», бо багато хто з дорослих говорить, що деколи і поведінка, і зовнішній вигляд прийомних дітей у підлітковому віці такі, що лякають. Це свого роду дракони, які сидять у своїх печерах, не дають нікому приблизитись до себе. Парадоксально: їм дуже самотньо в тих печерах, але вони не вміють сказати про те, що їм хтось потрібен. А завдання дорослих – приблизитися до цієї печери й спробувати налагодити з ними контакт. Проте є й хороша новина: підлітковий вік закінчується», – говорить Уляна Долиняк.
 
Якщо вам теж цікава тема виховання підлітків, переглянути вебінар зможете, перейшовши за цим посиланням.