Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Гуманітарний штаб: шлях заради людей всупереч обставинам. БЛОГ Романа Рубченка, директора Фонду Ріната Ахметова

15.05.2018

Гуманітарний Штаб – масштабна програма Фонду Ріната Ахметова, яка працює з серпня 2014 року для надання максимальної допомоги мирним жителям Донбасу, які постраждали внаслідок збройного конфлікту. Штаб став найбільшою в історії України гуманітарною місією, якій вдалося врятувати життя понад мільйона людей.

Об'єднавши ресурси активів – Благодійного фонду, бізнесів групи СКМ і футбольного клубу "Шахтар" – Рінат Ахметов створив унікальний і найбільший гуманітарний проект, який коли-небудь існував у країні. Справедливо можна сказати, що ніхто не зробив більше для запобігання гуманітарній катастрофі в зоні бойових дій.

Основні напрями Штабу: доставляння і видавання дорослих і дитячих продуктових наборів, адресна медична та психологічна допомога постраждалим, реабілітація поранених дітей, евакуація та тимчасове розселення мирних жителів Донбасу.

Майже чотири роки Гуманітарний штаб щодня є у зоні конфлікту, безперервно надаючи допомогу.

До лютого 2017 року діяльність Штабу поширювалася також на сотні населених пунктів неконтрольованої території, там і сьогодні потребують її більш ніж півмільйона мирних громадян. Але вже рік, як діяльність логістичного центру "Донбас Арена" і всіх пунктів видавання на окупованій території заборонена.

Але попри всі перешкоди Гуманітарний штаб продовжує допомагати мирним громадянам з обох боків лінії зіткнення. Люди можуть отримати ліки для дітей, прооперувати дитину з важкою вадою серця або якщо дитина була поранена під час бойових дій.

Перша колона з гуманітарною допомогою вирушила на Донбас 22 серпня 2014 року – відтоді Штаб жодного разу не припиняв роботу. Озираючись на пройдений шлях, розумієш, як сильно змінився кожен працівник Гуманітарного штабу. Кожен пройшов сувору школу, їхній досвід витканий з помилок і перемог, а головне досягнення – врятовані життя.

Що допомагає успішно подолати всі труднощі? Є кілька правил.

  1. Найголовніше – кожен з нас щодня підтверджує кредо: сьогодні треба бути кращим, ніж учора.
  2. З перших днів кризи та хаосу війни ми максимально системно підходимо до розв'язання найгостріших питань на Донбасі. Кожна проблема регіону виділена в окремий проект або програму з продуманою логікою і логістикою, з розумінням, як максимально ефективно має працювати механізм, щоб допомогти тут і зараз.
  3. Щоб ефективність роботи щохвилини прогресувала, Гуманітарний Штаб вивчає потреби людей. Орієнтуємося тільки на те, в чому є потреба. Для цього спираємося на дані соціологічних досліджень українських та міжнародних організацій, партнерів Штабу, як-от ПРООН, ЮНІСЕФ. Отримуємо інформацію від жителів сіл і селищ.

Працівники Штабу, виїжджаючи в "сіру зону", знають, скільки людей їх чекають і які їхні потреби. Скрупульозно обробляються всі звернення на гарячу лінію. Щомісяця на неї надходить приблизно дві тисячі листів і дзвінків.

Ретельне опрацювання дій дуже важливе, оскільки масштаби гуманітарної кризи на Донбасі не дають змогу розв'язати все й одразу. Треба зосередитися на важливому.

Нашу увагу сфокусовано насамперед на соціально незахищених верствах населення (пенсіонерах, людях з інвалідністю, багатодітних сім'ях, батьках-одинаках, вагітних жінках, дітях) з-поміж мирних жителів Донбасу з обох боків лінії зіткнення.

Безумовно, будь-яку гуманітарну місію в світі можна виміряти в цифрах, обсягах, кілограмах. Штаб не виняток. Наприклад, кількість виданих продуктових наборів можна порівняти з населенням 11 областей України – це 12 мільйонів або 131 тисяча тонн. Набори виживання – так їх стали називати мирні жителі.

Гуманітарному штабу Ріната Ахметова за майже чотири роки роботи вдалося надати потрібну допомогу більш ніж мільйону людей – кожному шостому в Донецькій і Луганській областях. І це найдорожче і найбезцінніше, що є.

Завдяки щоденній праці Гуманітарний штаб перетворився в найпотужніший благодійний рух України, який гідно оцінила вся країна. Згідно із соціологічним дослідженням КМІС, 88% опитаних жителів Донбасу та майже 52% всіх українців переконані, що найбільшу підтримку населенню регіону надає саме Гуманітарний штаб. Ці дані надихають і надають впевненості. Отже, Штаб рухається в правильному напрямку.

Плани на 2018 рік незмінні. Як і раніше будемо прагнути допомогти якомога більшій кількості людей. І для цього будуть розширюватися проекти, за якими вже йде робота, і створюватися нові програми для мирних громадян. Адже підтримки потребують, згідно з даними ООН, майже 4 мільйони жителів східного регіону України.

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова працює заради цих людей, саме тому є лідером в рейтингу благодійних організацій.