Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Книга «Донбас і Мирні»: історії, про які не можна мовчати

24.04.2018

У Києві відбулася презентація фотокниги «Донбас і Мирні». Це 11 історій про біль і страждання. Про згорілі будинки й обвуглені надії. Про мужність і героїзм, що проявили мирні жителі, які постраждали внаслідок воєнних дій на Донбасі.

«Маріуполь. 2015. Маленька Мілана всміхається, але в не по-дитячому мудрих очах застиг невимовний біль... Йде обстріл житлового району Східний. Гинуть мирні – один за іншим. Серед них і мама Мілани. Дівчинка залишається жива, тому що мама закриває її собою. «Внучка повзла, кликала маму та кричала: «Рятуйте, допоможіть мамі, у неї кров!» Кров... Їй три рочки було лише». (З книги «Донбас і Мирні»)

Видання було презентовано в межах звітного заходу Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, в якому взяли участь представники ООН та інших міжнародних місій, посольств і благодійних організацій.

Гостями заходу стали головні герої книги – діти, які отримали поранення. Діти, яким вдалося вижити всупереч страшним прогнозам.

«Авдіївка. 2015. Раптовий обстріл, і осколок снаряда ранить Влада в голову. Польовий госпіталь і страшний вердикт – пошкоджено 60% мозку, шансів майже немає. Дев'ять днів коми як нічне жахіття. Батьки вірять в диво. Син – це найцінніше, що вони мають. Не може бути по-іншому. І дитячий організм справляється... » (З книги «Донбас і Мирні»)

«Донбас і Мирні» – літопис страшних подій, які відбуваються в наші дні в центрі Європи. Подій, які сьогодні поступово відходять з інформаційного простору.

«Зараз мало хто знає, як насправді живуть люди в зоні конфлікту. Біди не стає менше, але з'являється страшна звичка. Ті, хто живуть в зоні бойових дій, звикли, що стріляють. Ті, хто живуть далеко, звикли до того, що на Донбасі постійно щось відбувається, але життя триває. Це дуже страшно, тому що коли війна стає нормою, є дуже великий ризик передати її у спадок нашим дітям і онукам, – сказала Наталя Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова, директор зі зв'язків з громадськістю та комунікацій СКМ. – Штаб Ріната Ахметова бореться з байдужістю три з половиною роки щодня, допомагає мирним жителям з розселенням, харчами, медичною допомогою. Ми продовжуємо роботу в інформаційному полі – це боротьба за небайдужість українців».

Не залишилися байдужими і гості заходу. Багато хто з дорослих не зміг стримати сліз, коли дізналися, що довелось пережити маленьким героям. А діти охоче роздавали автографи. Серед подарунків, які вони отримали від Штабу, є і сертифікати – зі своїми близькими діти зможуть знову вирушити на реабілітацію в один із найкращих санаторіїв країни.

«Допомагаючи відновлюватися пораненим дітям, ми усвідомили, що історії наших героїв мають увійти в книгу. Без прикрас і применшення. І цю фотокнигу ми маємо показати, передати якомога більшій кількості людей. «Донбас і Мирні» – набагато більше, ніж фотоальбом. Це документ. І поки тривають воєнні події – це не історія, а літопис», – зазначила Наталія Ємченко.

За час бойових дій на Донбасі постраждало 4,4 мільйона мирних жителів. 200 тисяч щодня ризикують потрапити під обстріл, бути пораненими або вбитими.