Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Вони пішли. А Штаб Ахметова працює. БЛОГ Наталії Ємченко, директора зі зв'язків з громадськістю та комунікаціями СКМ

20.03.2018

Бойові дії на сході України з 2014 року забрали життя двох з половиною тисяч мирних жителів. Більш як півтора мільйона людей були змушені покинути свої домівки. Удари долі населення регіону відчуває і зараз. Днями стало відомо, що Всесвітня продовольча програма Організації Об'єднаних Націй з кінця лютого припинила свою діяльність на Донбасі. Причина банальна – брак фінансування і донорів, зацікавлених у продовженні такої допомоги. Це не означає, що в світі менше коштів спрямовується на розв'язання гуманітарних проблем. Це означає, що фактично Україна знята з гуманітарних радарів західних донорів.

"Наша оцінка показала, що гуманітарні потреби як і раніше високі в зоні конфлікту, але допомога їм [людям] потребує більшого, ніж передбачає мандат нашого агентства та фінансування", – констатували виконавці програми.

Разом з тим, як визнали представники Всесвітньої продовольчої програми, понад три мільйони людей на сході України як і раніше потребують гуманітарної допомоги. Третина з них – діти та пенсіонери, які відчувають гостру нестачу продовольства. Здебільшого ці люди не можуть самостійно допомогти собі, десь додатково заробити, щоб купити елементарне – продукти та ліки. Ситуація ускладнюється тим, що жити доводиться під обстрілами, коли пропадає електрика, вода й потрібно десь шукати паливо в холод. А піти до найближчого лісу неможливо – там заміновано. І тому зараз особливо важлива роль благодійних організацій у цих найгарячіших точках.

Вони йдуть. Я щиро вважаю, що це дуже погана новина для мирних жителів Донбасу. Вони йдуть. Ми – ні. Ми допомагали, допомагаємо та будемо допомагати. Гуманітарний штаб Ріната Ахметова продовжує роботу на сході країни, особливо з урахуванням того, що допомоги від інших організацій стає дедалі менше.

Сьогодні штаб Ахметова – найбільша гуманітарна місія в Україні, за період роботи якої врятовані життя понад мільйона людей. Це мільйон дуже складних історій життя простих людей, яким більше просто нікуди та нема до кого йти.

Це бабуся Соня в Пісках. Це четверо сиріт з Новгородського, від яких відмовилися всі родичі, крім двоюрідного брата Івана Тимофєєва. Він прийняв дітей у свою сім'ю. Врятував від розлуки одне з одним і життя в притулках. А Гуманітарний штаб рятує їх від голоду.

Це самотня мама Юля Улізько з прифронтового селища Дружба в Торецькому районі. Свого часу жінка з двома синами побоялися покинути рідний дім. Зараз вижити сім'ї допомагають продуктові набори, які регулярно доставляє в "сіру зону" Штаб. Лише у Торецькому районі за три роки видали понад 65 000 наборів виживання. Загалом мирні жителі Донбасу з 2014 року отримали понад 12 мільйонів продуктових наборів. І ця робота триває.

Мандат Штабу Ріната Ахметова як і раніше працює і націлений на головне – допомогти людям вижити.

ДЖЕРЕЛО