Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як сироті з інтернату допомогти подорослішати?

14.03.2018

Будь-якій дитині завжди потрібні підтримка, приклад для наслідування, близька людина, яка дасть пораду та не покине в скрутну хвилину. А якщо це дитина з інтернату? Допомоги спонсорів і вихователів недостатньо, щоб підліток виявився готовим до самостійного дорослого життя. Для цього є практика роботи наставників – дорослих представників різних спеціальностей, які готові ділитися з дітьми не тільки професійними секретами, але і своїм життєвим досвідом і мудрістю.

«Боротьба з сирітством – один з найважливіших проблемних напрямків, про який системно турбується Фонд Ріната Ахметова впродовж дев'яти років, – каже керівник програми «Сирітству – ні!» Фонду Наталія Баришпольська. – За цей період завдяки програмі «Сирітству – ні!» майже дев'ять тисяч дітей знайшли нові сім'ї, Фонд взяв участь у створенні 41 дитячого будинку сімейного типу. Але, за статистикою, у дітей від 12 років практично немає шансів на усиновлення, оскільки більшість усиновлювачів воліють малюків. Підлітки з інтернатних установ виходять неготовими до дорослого життя. Для їхньої адаптації Фонд Ріната Ахметова ініціював і успішно реалізував пілотний проект «Наставництво». Сорок три дитини зі Святогірська та Маріуполя отримали підтримку, якої їм так бракувало. Самі ж наставники запевняють, що отримують взамін набагато більше, ніж віддають. Фонд Ріната Ахметова теж готовий ділитися своїм досвідом реалізації проекту «Наставництво».

Про те, як вдавалося готувати до дорослого життя десятки дітей-сиріт, на спеціалізованому тренінгу «Корпоративне Наставництво» розповіла Наталія Баришпольська.

Метою проекту було підготування до самостійного життя за межами інтернату дітей від 12 років. Здебільшого вони абсолютно не адаптовані до зовнішнього світу з усіма його викликами й труднощами. Оскільки все життя прожили під опікою держави.

Проект складався з трьох основних напрямків. В межах профорієнтації діти відвідували підприємства групи компаній СКМ і регіональний телеканал. Для соціалізації були організовані тренінги з надання першої допомоги, фінансової грамоти, майстер-класи з приготування їжі, реставрації меблів. Крім того, наставники індивідуально допомагали дітям у навчанні.

У проекті Фонду брало участь 77 дітей з інтернатів Святогірська та Маріуполя. Було навчено 107 потенційних наставників. Для дорослих організували тренінги, на яких пояснювали правила спілкування з такими дітьми, готували до того, з чим вони можуть зіткнутися. Також треба було зрозуміти, що саме потрібно дітям від наставників. Коли робота була проведена, підбирали пари – дитина та наставник. В результаті 43 дорослих учасників проекту стали індивідуальними наставниками для дітей.

За словами Наталії Баришпольської, на цьому участь Фонду в долі дітей не закінчилася. Адже треба було допомогти дітям і дорослим здружитися, повірити один одному та почати довіряти. Адже авторитет у дитини потрібно спочатку завоювати! На спеціальних заходах парам допомагали зближуватися, надавали психологічну підтримку.

За результатами анкетування, понад 70% дітей-учасників проекту Фонду набули нових знань і навичок, потрібних у дорослому житті. А також отримали цінні поради про вибір місця роботи від своїх наставників.