Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Усиновлення: серце, віддане дітям. БЛОГ Марини Сорокіної, координатора Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

28.12.2017

Наближаються всіма улюблені новорічні свята. Цими днями навіть дорослі відчувають особливу атмосферу чарів і починають вірити в диво...

Спогади про дні, проведені в колі сім'ї, з близькими людьми гріють нас упродовж усього року. І саме зараз нестерпно боляче усвідомлювати, що для 100 000 дітей України, які продовжують жити та виховуватися в інтернатних установах, дива й цього року не сталося. Їхні мрії – знайти сім'ю, зустріти новий рік з люблячими мамою і татом, на жаль, поки залишилися лише мріями. Ви бачили очі дитини, яка живе в інтернаті? У них біль, порожнеча, страх і відчай. Деякі діти втратили віру в те, що вони можуть бути комусь потрібні та що їх хтось може полюбити... Страшно й гірко.

Для того, щоб допомогти дітям знайти батьків, щоб у маленької людини з'явився шанс випробувати щастя жити й виховуватися у сім'ї, в червні 2008 року стартувала унікальна програма Фонду Ріната Ахметова «Сирітству – ні!». В межах програми було створено Всеукраїнський портал національного усиновлення «Сирітству-ні!», на якому зараз розміщені анкети 7695 дітей!  

Знаю, що багато сімей замислюються над усиновленням. Частина батьків, стикаючись з бюрократичною машиною, не знаходять сил дійти до кінця. Частина, наслухавшись або начитавшись про можливі труднощі в період адаптації прийомної дитини, бояться залишитися без допомоги й не впоратися з ними. Ще один із чинників, які стримують – міф про погану спадковість. Держава, на жаль, і зараз не надає достатньої підтримки сім'ї, що стоїть на порозі усиновлення.

На допомогу батькам і дітям приходять працівники програми «Сирітству – ні!». Їм доводиться долати сотні кілометрів, щоб зробити унікальне фото та відеоісторію про кожну дитину. Лише минулого року створено 70 роликів, завдяки яким кожна п'ята дитина-герой ролика була усиновлена ​​й зустріне 2018-й у сім'ї, з мамою і татом. Програма «Сирітству – ні!» надає підтримку усиновителям на всіх етапах і допомагає тисячам дітей зустріти своїх батьків. Для цього організовуються тренінги, семінари, психологічна допомога.

Які вони, ці батьки й діти?

Чудова сім'я Сноз – мама Марина й тато Сергій, дорослий син і дві дівчинки, одну з яких удочерили. Батьки розповідають і про складнощі, з якими довелося зіткнутися на шляху до сімейного щастя. Зараз в усміхненій дівчинці з очима, в яких іскриться щастя, складно впізнати ту Владу, яку батьки побачили першого дня.

Тато говорить, що коли дочки обіймають його з обох сторін, всі труднощі можна забути. Аліса з перших днів вважає Владу своєю сестричкою. А мама розповідає, наскільки дівчинка змінилася з моменту усиновлення. Деякий час назад Фонд Ріната Ахметова допоміг маленькій Владі здійснити її мрію, організувавши зустріч з параолімпійською чемпіонкою Оксаною Мастерс (її в дитинстві теж удочерили). Неможливо було стримати сліз, коли Влада, обіймаючи Оксану, сказала: «Мене теж усиновили! Тепер і у мене, і у тебе є сім'я».

Як хочеться, щоб таких чудових історій зі щасливим кінцем було дедалі більше в Україні. Можливо, саме ваш малюк зараз чекає зустрічі. А фото або відео когось з дітей змусять битися ваше серце частіше, тоді ще на одну щасливу історію стане більше!

ДЖЕРЕЛО