Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

110 років по тому: Львівський природознавчий музей готується до повернення мамонта

24.11.2017

«Льодовиковий період: Повернення мамонта до Львова» – частина унікальної виставки «Симфонія життя», підготовка якої відбувається у львівському Державному природничому музеї НАН України. До кінця цього року тут будуть завершені основні реставраційні роботи. Ця частина експозиції, створювана за підтримки проекту «Динамічний музей» Фонду Ріната Ахметова, відкриється у другій половині наступного року, повідомила керівник проекту Наталія Дзюбенко.

Реалізація проекту «Динамічний музей» почалася в 2012 році. Тоді Фондом Ріната Ахметова було виділено грант на відновлення роботи музею, який понад 20 років був закритий для відвідувачів, а також на створення проекту нової експозиції.

«Тимчасові виставки та освітньо-інформаційні заходи вже відвідали понад 100 тисяч осіб. Але ми хочемо дати можливість музею не просто повернутися в публічний простір, але стати цікавим, сучасним, популярним серед львів'ян і гостей міста. Створення частини нової експозиції – один із елементів цієї роботи», – зазначила Наталія Дзюбенко.

Центральними експонатами майбутньої експозиції стануть унікальні доісторичні відреставровані мамонт і шерстистий носоріг. Знахідки були виявленні 110 років тому в Івано-Франківській області біля села Старуня.

У копальні озокериту були виявлені забальзамовані, прекрасно збережені останки мамонта, а поруч з ним, на трохи більшій глибині, виявили тушу шерстистого носорога. Знахідки зберігаються в фондах Державного природознавчого музею НАН України у Львові та Музею природи Інституту систематики та еволюції тварин Польської академії наук у Кракові. Музеологи підкреслюють, що ці знахідки унікальні для Східної Європи.

У Фонді Ріната Ахметова зазначили, що під час створення нової експозиції проводиться не тільки реставрація експонатів, ремонт, а також оформлення трьох залів, обладнаних сучасним мультимедійним устаткуванням.

«Завдання проекту «Динамічний музей» Фонду – впровадити найкращі світові практики в українських музеях з високим потенціалом розвитку та мотивацією, стати локомотивом позитивних змін у сфері музейної справи в Україні, а також прикладом для музейної сфери країни», – розповіла Наталія Дзюбенко.