Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Всесвітній день дитини: українці стали більше всиновлювати дітей-сиріт

20.11.2017

Діти – найуразливіша категорія суспільства. Вони завжди гостро переживають наслідки найсерйозніших суспільних криз. Для залучення уваги до проблем добробуту дітей у 1954 році 20 листопада Генеральна Асамблея ООН розпочала святкування Всесвітнього дня дитини.

В Україні конвенція ООН про права дітей набула чинності 26 років тому, але і зараз не всі хлопчики та дівчатка повністю захищені. 71 000 – саме стільки дітей в Україні мають статус сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Майже 14 000 дітей виховуються в прийомних сім'ях та дитячих будинках сімейного типу.

У нашій країні діють десятки проектів і програм, що сприяють усиновленню. Вони допомагають батькам знайти дітей, а малюкам – знайти довгоочікуване сімейне тепло. Однак розв'язання проблеми як і раніше залишається одним із важливих завдань суспільства.

«Сьогодні в Україні налічується понад 100 000 дітей, які виховуються в інтернатних установах. Колись їх покинули рідні або вони стали сиротами через трагічні обставини», – розповідає керівник програми «Сирітству – ні!» Наталія Баришпольська.

Програма «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова діє з 2008 року. Фахівці зазначають, що благополучно адаптуватися до життя в суспільстві вдається лише кожному десятому вихідцю з дитячого будинку. Однак є і позитивна тенденція.

«У 2017 році кількість хлопчиків і дівчаток, яких усиновили, збільшилася. Зараз на сайті розміщені анкети 7,8 тисячі дітей, які чекають на свою сім'ю. За період роботи порталу знайти сім'ю змогли 8823 дітей», – розповідає Наталія Баришпольська.

Також напередодні Всесвітнього дня дитини Фонд Ріната Ахметова в межах програми «Сирітству – ні!» запустив конкурс на найкращу історію «Як я зустрів свою дитину». У конкурсі взяли участь усиновителі, опікуни, прийомні батьки та батьки-вихователі, які знайшли своїх дітей на порталі.

У сучасному світі уявлення про щасливе дитинство передбачає безліч чинників: люблячі батьки, друзі, іграшки чи розваги. Однак головним тут завжди залишається сім'я.