Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Які бувають форми влаштування дітей-сиріт в сім'ю?

05.10.2017

Чому у дітей з однаковим статусом «діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування» раптом виявляються різні можливості влаштування в сім'ї? Це питання фахівці програми «Сирітству – ні!» часто чують від кандидатів на всиновлення.

У кожної дитини в інтернатному закладі – своя життєва історія і відповідно свій правовий статус. Але, попри будь-які обставини, кожна дитина хоче жити в родині, де буде тепло та затишно. Усиновителі, опікуни, прийомні батьки та батьки-вихователі повинні знати нюанси надання дитині статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, щоб знати правові можливості прийняття цієї дитини в сім'ю.

Станом на сьогодні в Україні для дітей, у яких померли або загинули батьки, або які залишилися без піклування батьків у зв'язку з:

  • позбавленням їх батьківських прав,
  • відібранням у батьків без позбавлення батьківських прав,
  • визнанням батьків безвісно відсутніми або недієздатними,
  • оголошенням їх померлими,
  • відбуванням ними покарання в місцях позбавлення волі та перебуванням їх під вартою на час слідства,
  • розшуком їх органами внутрішніх справ, пов'язаним з ухиленням від сплати аліментів та браком відомостей про їхнє місцезнаходження,
  • тривалою хворобою батьків, яка перешкоджає їм виконувати свої батьківські обов'язки,

а також дітей,

  • розлучених зі сім'єю,
  • покинутих дітей, батьки яких невідомі,
  • дітей, від яких відмовилися батьки,
  • безпритульних дітей,

у яких є комплекти документів, що засвідчують обставини, через які вони не мають батьківської опіки, є кілька шляхів влаштування:

1. На усиновлення,

2. Під опіку чи піклування,

3. У прийомні сім'ї,

4. У дитячі будинки сімейного типу,

5. в установи для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, незалежно від форми власності та підпорядкування, якщо з певних причин немає можливості влаштування дітей на виховання в сім'ю.

Обставини, за яких дитина втратила батьківську опіку, дуже важливі, оскільки саме вони впливають на можливості органів опіки та піклування під час вибору для неї форми влаштування.

Про ці різні вищезазначені обставини треба пам'ятати, коли виникає питання, чому у дітей з однаковим статусом «діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування», раптом виявляються різні можливості влаштування в сім'ї, чому не всіх можна усиновити.

Якщо уважно прочитати Постанову КМУ від 8 жовтня 2008 року № 905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей» (далі – Постанова), яка регламентує питання усиновлення в Україні, то можна побачити перелік документів, що підтверджують обставини, за яких дитина втратила опіку батьків, і за умови наявності яких дитина береться на облік дітей, які можуть бути усиновлені:

  • для дитини-сироти – це свідоцтво про смерть батьків або довідки органів реєстрації актів громадянського стану про реєстрацію смерті батьків;
  • для дитини, батьки якої:

1. Позбавлені батьківських прав, або визнані безвісно відсутніми або визнані недієздатними, – рішення суду;

2. Оголошені померлими, – свідоцтво про смерть батьків, видане органами реєстрації актів громадянського стану на підставі рішення суду, або довідка органів реєстрації актів громадянського стану про реєстрацію смерті батьків;

3. Невідомі, для підкинутої, знайденої дитини – акт про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров'я або яку відмовилися забрати батьки чи інші родичі, про підкинуту чи знайдену дитину, складений за формою, затвердженою Міністерством охорони здоров'я і МВС, і довідка, видана органом реєстрації актів громадянського стану, яка підтверджує, що запис про батьків дитини у Книзі реєстрації народжень проведено за рішенням органу опіки та піклування;

4. Для дитини, яку не забрали з закладу охорони здоров'я, – акт про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров'я або яку відмовилися забрати батьки чи інші родичі, про підкинуту чи знайдену дитину, складений за формою, затвердженою Міністерством охорони здоров'я і МВС, із зазначенням документів, на підставі яких записані відомості про матір дитини, довідка органу реєстрації актів громадянського стану про внесення запису про батьків дитини в Книгу реєстрації актів про народження, а також письмової згоди матері (батьків) на усиновлення, завіреної нотаріусом, або рішення суду про позбавлення матері (батьків) батьківських прав, або довідка, видана органами МВС про те, що місце проживання (перебування) матері (батьків) невідоме;

5. Для дитини, яку протягом двох місяців після народження не забрали з пологового будинку або іншого закладу охорони здоров'я, – акт про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров'я або яку відмовилися забрати батьки чи інші родичі, про підкинуту чи знайдену дитину, складений за формою, затвердженою МОЗ і МВС, довідка органу реєстрації актів громадянського стану про внесення запису про батьків дитини в Книгу реєстрації актів про народження відповідно до статті 135 Сімейного кодексу України.

Тобто, з Постанови видно, які документи (і відповідні обставини, за яких дитина залишилась без піклування батьків) дозволяють поставити дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування на облік дітей, які можуть бути усиновлені та надати їм можливість не тільки бути усиновленими, але і бути влаштованими під опіку, піклування, в прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу.

Всі інші причини, через які у дитини немає батьківського піклування, не дають їй можливості бути усиновленою, але й водночас НЕ ПОЗБАВЛЯЮТЬ ШАНСІВ НА ВИХОВАННЯ У СІМ'Ї – під опікою, піклуванням, у прийомній сім'ї, дитячому будинку сімейного типу.

Тільки вилучення дитини з сім'ї без позбавлення батьків батьківських прав на певний термін дає дитині можливість перебування тільки в системі інтернатних закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до визначення іншого статусу та, відповідно, інших можливостей.

Але на порталі www.sirotstvy.net розміщені анкети виключно тих дітей, яких ви можете, хоч на різних умовах, але прийняти в сім'ю: усиновити, взяти під опіку, піклування, в прийомну сім'ю, дитячий будинок сімейного типу.

Ще одне важливе зауваження: усиновити або взяти дітей під опіку можна з усієї України, з будь-якої області, але якщо ви розглядаєте влаштування дитини в прийомну сім'ю, в дитячий будинок сімейного типу, то взаємодобір треба робити в межах області свого проживання, бажано навіть вашого міста або району.

ДЖЕРЕЛО