Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Врятували життя й ручку маленької дівчинки

21.07.2017

До 12-річчя Фонду Ріната Ахметова ми публікуємо історії, присвячені діяльності Фонду й нашим масштабним програмам і проектам – Гуманітарний штаб, «Сирітству – ні!», «Адресна допомога», «Рак виліковний», «Динамічний музей», «Зупинимо туберкульоз в Україні» й багатьом іншим. Це історії дітей та дорослих, які опинилися в складній ситуації й отримали підтримку Фонду, що допомогла їм витримати й подолати випробування.

«Реабілітація поранених дітей» – проект, спрямований на допомогу пораненим дітям, постраждалим від воєнного конфлікту на Сході України. Гуманітарний штаб допомагає відновити здоров’я й повернути до нормальної життєдіяльності дітей. Вони проходять лікування в найкращих санаторіях країни, отримують необхідні засоби технічної та індивідуальної реабілітації.

У зоні воєнного конфлікту на Сході України не припиняються бойові дії. Під обстріл потрапляють житлові райони, страждають мирні люди.

2014 року жителі Тошківки Луганської області опинилися в епіцентрі бойових дій. Пізно вночі було обстріляно житлові будинки.

«У ту ніч тільки я не спала, – розповідає постраждала Юлія Духно. – Підійшла до дитини, хотіла накрити, і нас відкинуло вибухом».

У лічені секунди Юлія встигла врятувати однорічного сина, а ось глава сім’ї загинув на місці.

Жінку з двома дітьми на швидкій допомозі доставили в найближчу реанімацію. У Юлії – розрив селезінки й поранення в легеню. Але найбільше постраждала 7-річна Маша. Дорогою до лікарні дівчинка перестала дихати і впала в кому. Малятко потребувало термінової операції. Гуманітарний штаб забезпечив постраждалих усіма медикаментами.

У несвідомому стані дівчинка пробула три тижні, і перенесла кілька операцій.

«У нас робили шунтування в голові, викачали рідину, – розповідає мама дівчинки. – Поставили нам такі трубочки, і тепер вона з ними буде жити», – розповідає мама Маші.

Складна черепно-мозкова травма залишила наслідки на все життя. Ліва рука дитинине рухалася. З частковою втратою рухових функцій їй допомагають впоратися на реабілітації, в одному з найкращих санаторіїв країни.

«Завдяки Фонду Ріната Ахметова, Маша вже вдруге проходить реабілітацію в нашому реабілітаційному центрі, – розповідає Володимир Тарєлкін, заступник головного лікаря з медичної частини Слов’янського санаторію. – Її травма з категорії тяжких. Але завдяки молодому організму, ми сподіваємося на відновлення всіх порушених функцій. Ми намагаємося її не перевантажувати з урахуванням її стану. І сподіваємося, що наступного року треба буде пройти повний курс, щоб повністю відновити її здоров’я».

Зараз дівчинка почувається набагато краще й відчуває ручку. «Може, ну не все, звичайно, робити, але старається. Нападів у нас немає – вчасно зробили операцію. Завдяки підтримці Ріната Ахметова. Спасибі йому, звичайно, що він не тільки про нас думає, але і про інших діток, які потребують лікування, реабілітації», – зазначила Юлія Духно.

З початку бойових дій, Штаб Ріната Ахметова підтримує дітей Донбасу. «За час роботи проекту допомогу в проведенні лікування, забезпеченні необхідними засобами технічної та індивідуальної реабілітації, а також санаторно-реабілітаційне лікування отримали 70 дітей», – підкреслив Ігор Хаджинов, керівник напряму «Адресна допомога» Штабу Ріната Ахметова.