Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Я вдячний Ахметову за врятоване здоров’я»

17.07.2017

До 12-річчя Фонду Ріната Ахметова ми публікуємо історії, присвячені діяльності Фонду й нашим масштабним програмам і проектам – Гуманітарний штаб, «Сирітству – ні!», «Адресна допомога», «Рак виліковний», «Динамічний музей», «Зупинимо туберкульоз в Україні» й багатьом іншим. Це історії дітей і дорослих, які опинилися в складній ситуації й отримали підтримку Фонду, що допомогла їм витримати та подолати випробування.

«Зупинимо туберкульоз в Україні» – національна програма Фонду, метою якої було знизити рівень епідемії туберкульозу в Україні через розширення доступу до якісної ранньої діагностики та лікування. Завдяки програмі більш ніж 35 000 пацієнтів пройшли обстеження. Було навчено майже 4 000 лікарів, гаряча лінія програми надала понад 28 000 консультацій.

За сухими цифрами статистики ховаються тисячі людських життів, які могли б обірватися, якби не вчасна допомога.

«2013 року я працював таксистом, – розповідає житель Краматорська Сергій. – Була пізня весна, дощова погода. Природно, багато людей кашляє, чхає. Ну, а хто буде звертати увагу на застудженого? Захворів чоловік – буває. У результаті і я прихворів».

Чоловік розповідає, що спершу в нього підскочила температура і він вирішив відсидітися вдома – списавши все на звичайну застуду. Тривогу забив згодом, коли протизастудні ліки не давали позитивного ефекту.

«У мене приблизно тиждень трималася температура 37,3, збивати її ліками – не було сенсу, я займався самолікуванням, але полегшення не було, і я вирішив звернутися до лікаря. Я пару днів ходив здавав аналізи, після яких мені сказали, що підозрюють туберкульоз. Хоча водночас флюорографія нічого такого не показувала й аналіз харкотиння не давав лікарям повної картини».

Сергія направили в лікарню, де Фонд Ріната Ахметова на початку 2013 року встановив обладнання, яке дає змогу виявити хворобу на ранніх стадіях. «Для діагностики туберкульозу ми використовуємо сучасний апарат GenExpert, – розповідав головний лікар Краматорського міського протитуберкульозного диспансеру Юрій Клименко, – який був придбаний благодійним фондом Ріната Ахметова. Апарат дає змогу протягом декількох годин виявити наявність палички Коха в організмі, а також визначити, чи стійка паличка до дії протитуберкульозних препаратів».

Після обстеження в Сергія підтвердився діагноз. «Уже наступного дня мені прийшла невтішна відповідь, – згадує чоловік. – Лікарі сказали, що не могли виявити хворобу через те, що симптоми почали проявлятися трохи раніше. Це й допомогло мені. По-перше, я не затягнув із лікуванням, а по-друге, якби хворобу не виявили вчасно, невідомо, скількох би людей я заразив».

Сам Сергій розповідає, що своєчасне лікування стало можливим завдяки Фонду Ріната Ахметова.

«Ще в лікарні я звернув увагу на плакати з емблемою Фонду Ахметова. Мені тоді лікарі сказали, що буквально за кілька тижнів до мого звернення їм Рінат Ахметов подарував нове обладнання – ніби з воза на космічний корабель пересіли. Тому тут уже особисто Ахметову вдячний за своє врятоване здоров’я. З лікарняної брошури я дізнався, що боротьбі з туберкульозом навіть присвячений цілий портал. Я був вражений розмахом, з яким Фонд бореться з хворобою. Але найголовніше – я зрозумів, що ця хвороба не вирок».

Сергій розповідає, що лікування тривало трохи менше півроку й зараз, через кілька років після хвороби, здоров’я його не турбує. Однак для перестраховки він дотримується посиленого харчування.

Владислав Денисенко, менеджер програм і проектів Фонду Ріната Ахметова розповідає, що на боротьбу з небезпечним захворюванням Фонд спрямував значні ресурси.

«Програма з боротьби з туберкульозом почала працювати з 2007 року. Лікарні та лабораторії оснащувалися сучасним діагностичним обладнанням. Поліпшилася матеріально-технічна база, створювалися комфортні умови для хворих і медпрацівників. Створювалися інформаційні матеріали та брошури, призначені привернути увагу населення до проблеми туберкульозу, проінформувати про небезпеку захворювання і шляхи подолання цієї соціально-небезпечної хвороби».