Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проект «Наставництво»: що буде після випускного?

27.06.2017

В інтернатах Донецької області днями відбувся випускний вечір. Серед дітей, які закінчили школу, – учасники проекту «Наставництво» Фонду Ріната Ахметова. Діти не тільки знайшли старших друзів-наставників, а й здобули необхідні знання та навички для життя за стінами інтернату.

«Більш ніж рік Фонд Ріната Ахметова реалізує проект «наставництва». Уже можна говорити про важливі результати, які ми спостерігаємо щодня. Успішність дітей у школі покращилася, а завдяки тренінгам, майстер-класами, екскурсіям на підприємства й порад наставників, деякі діти вже визначилися з майбутньою професією», – розповіла керівник проекту «Наставництво» Наталія Баришпольська.

За словами наставників, завдяки проекту вони придбали справжніх друзів – дітей, яким потрібні їхня турбота й увага. Ділячись своїм життєвим досвідом і душевним теплом, вони допомогли своїм вихованцям підготуватися до самостійного життя, стати більш впевненим у собі, визначитися з майбутньою професією. І вони обов’язково продовжать своє спілкування, попри те, що активна частина проекту, після понад року роботи, завершилася.

«Завдяки проекту Фонду Ріната Ахметова я зустріла Ніну. У мене з’явився друг. Маленький. Дбайливий. Такий, якому хочеться дарувати тепло, дарувати увагу, приділяти час. Так склалося, що Ніні потрібна підтримка. У мене з нею вийшло миттєве взаєморозуміння. Я з радістю ділюся тими знаннями, які маю. Попри те, що сьогодні Ніна випускається з інтернату, ми будемо продовжувати спілкування. Вона мріє стати педагогом, я дуже вірю, що в нас усе вийде, і вона вступить до вишу. У будь-якому разі, їй далі потрібна буде життєва підтримка», – розповіла наставник Юлія Акімова.

Діти діляться позитивними відгуками про проект. Кажуть, що за короткий час у їхньому житті відбулися кардинальні зміни і вони вже розмірковують, як жити далі. «У проекті я зустріла свою наставницю, вона дуже товариська. Ми з нею подружилися, вона допомагає мені будувати плани на майбутнє. У нас ще тільки початок спілкування. Коли я покину інтернат, ми будемо частіше зустрічатися, їздити в різні міста, відвідувати музеї. Вона дуже весела в мене, і з нею приємно спілкуватися», – поділилася вихованка інтернату Ніна.

Випускникам інтернатів Фонд Ріната Ахметова зробив корисний подарунок – цілий чемодан речей, необхідних для облаштування побуту: посуд, постільна білизна, рушники та інші речі. «Каструля, сковорідка – буде в чому готувати! Рушники, постільна білизна – те, що треба. Це корисні подарунки. Ми, коли випускаємося, у нас немає нічого. Немає посуду, ну можуть дати, тільки якісь постільні речі. А їсти треба, на чому готувати. Спасибі за це!», – сказала Ніна.

За час роботи проекту пройшло 11 тренінгів, на яких навчили 107 потенційних наставників. Всього було сформовано 43 пари «наставник-дитина». Наставники допомагали дітям визначити свій життєвий шлях, обрати професію і набути корисних навичок. «Ми можемо говорити, що діти стають більш впевненими, позитивними, відкритими до світу. Деякі діти з проекту «Наставництво» вже вибрали для себе професію. Багато хто визначився з місцем подальшого навчання – почали підготовку, підтягували ті предмети, які потрібно складати. Є діти, які раніше були неконтактні, а зараз відкрилися. Це позитивні результати, яких деякі психологи не можуть домогтися роками», – зазначив координатор проекту «Наставництво» Дмитро Зубцов.

Фонд Ріната Ахметова продовжує проводити моніторинг ситуації в парах і надавати консультаційну підтримку дітям і їхнім наставникам, а також соціальним службам. «Ми розуміємо, що не можемо замінити їм батьків, але стати добрими друзями й надавати дітям-сиротам підтримку – одне з головних завдань Фонду. Ми залишимося в контакті з дітьми та наставниками, для цього ми створюємо захищений комунікаційний майданчик у соціальній мережі Facebook», – підкреслила керівник програми «Сирітству – ні!» Наталія Баришпольська.