Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

У Верховній Раді за участю Фонду Ріната Ахметова обговорили проблеми дітей

13.06.2017

Сьогодні у Верховній Раді України відбувся круглий стіл на тему: «Формування та реалізація державної політики щодо захисту дітей в Україні: реалії та перспективи», у якому взяли участь директор Фонду Ріната Ахметова Олександр Вишняков, народні депутати, представники ЮНІСЕФ в Україні.

Ініціатором обговорення виступив Денис Сілантьєв, народний депутат, заступник голови Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту й туризму.

Учасники обговорили проблеми виховання й оздоровлення дітей, забезпечення масової культури й популяризації спорту. Одна з ключових тем обговорення – важливість проживання дітей у сім’ї.

«Один з найважливіших напрямів діяльності Фонду Ріната Ахметова – захист дітей. 9 років у Фонді Ріната Ахметова успішно працює програма «Сирітству – ні!». За час реалізації програми понад 8 600 дітей-сиріт знайшли сім’ю. Крім того, у межах реалізації проекту за підтримки Фонду було створено 41 дитячий будинок сімейного типу», – розповів директор Фонду Олександр Вишняков.

У межах програми «Сирітству – ні!» Фахівці Фонду Ріната Ахметова дають кваліфіковані консультації з питань опіки та усиновлення, проводять тренінги для вже наявних прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

«Щоб допомогти сиротам старшого шкільного віку, від 12 до 17 років, у межах програми «Сирітству – ні!» було запущено пілотний проект «Наставництво». Він спрямований на соціалізацію, профорієнтацію й максимально корисну підготовку дітей до самостійного життя після закінчення інтернату. Допомагають дітям у цьому наставники. Ми підготували 107 потенційних наставників. 43 пари дитина-наставник знайшли одне одного й успішно взаємодіють на сьогодні», – зазначив Вишняков.

Керівник програми «Захист дітей» Представництва ЮНІСЕФ в Україні Габріель Акімова підкреслила важливість проживання дітей у сім’ї – для вирішення проблеми необхідно докладати максимальних зусиль для координації громадських і державних інституцій. За її даними, 25% опитаних дітей Донбасу потребують допомоги і для вирішення цього питання докладають масу зусиль.

Зараз Фонд Ріната Ахметова реалізує низку проектів, які спрямовані на допомогу дітям Донбасу. Діють проекти щодо забезпечення ліками тяжкохворих дітей із хронічними діагнозами, а також адресна допомога на термінове лікування та операції. На сьогодні адресну медичну допомогу отримали 2 460 дітей.

«У межах проекту «Реабілітація поранених дітей» 62 дитини вже отримали допомогу. Це проект, який допомагає пораненим під час бойових дій на Донбасі дітям повернутися до життя, відновити здоров’я. Щорічно з квітня до вересня у спеціальних санаторіях України проходять курси відновлення діти, які отримали найважчі поранення й потребують медичного та психологічного супроводу», – зазначив Вишняков.