Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

На грант від Фонду Ріната Ахметова природознавчий музей Львова модернізує експозицію

18.05.2017

Сьогодні у світі святкують Міжнародний день музеїв. Саме завдяки цим установам культури люди дізнаються більше про історію, природу, починають замислюватися про навколишній світ і про його взаємозв’язки з людством. Для того щоб підтримати музеї, зберегти унікальні експонати й колекції, у 2013 році Фонд Ріната Ахметова запустив проект «Динамічний музей», у межах якого виділив гранти для модернізації закладів культури. Одним з одержувачів гранту став Державний природознавчий музей Національної академії наук у місті Львів. До цього моменту музей уже понад 20 років був закритий для відвідувачів.

«Це єдиний в історії України дуже великий музейний грант, — розповіла «Сьогодні» заввідділу прикладної музеології Державного природознавчого музею НАН Наталя Дзюбенко. — Ми запланували відновити експозицію, запустити програму «Музеологічна просвіта» для музейників зі всієї України, розробити нові стратегії для роботи з відвідувачами, особливо з дітьми й молоддю, яка не дуже охоче йде в музеї, а також впровадити нові технологічні рішення».

Перші два роки все заплановане впроваджувалося в життя за графіком: музейні працівники їздили в тури країною та обмінювалися досвідом із закордонними колегами з Європи. У музеї проходили виставки сучасного мистецтва, які із задоволенням відвідувала молодь. Також у будівлі були створені умови для відвідування музею особами з обмеженими можливостями — навіть з’явився ліфт для відвідувачів на інвалідних візках (унікальний проект для Львова!).

Зараз відвідувачі можуть побачити й найбільшу в Європі колекцію метеликів, і найцікавіші експонати з більш ніж 500-тисячної колекції установи. «Окрасою нашого музею можна назвати опудало мамонта й шерстистого носорога, які було знайдено 1907 року, що чудово збереглися після 30 тисяч років під землею. Вони пережили дві світові війни й потребують реставрації. Після цього оновлені мамонт і носоріг відкриють таку ж оновлену експозицію музею, яка буде високотехнологічною», — поділилася Наталя Дзюбенко. Працівники музею запевняють, що музейні експозиції будуть інтерактивними й отримають світловий і звуковий супровід.

Оновлений музей уже викликає радість у жителів і гостей Львова. «Дочка ходила з класом у музей і прийшла з музею захоплена. Дитина почала навіть всерйоз захоплюватися біологією. Все-таки це чудово, що Фонд Ріната Ахметова зробив таку добру справу й заново допоміг побачити цей чудовий музей!» — дякує львів’янка Валерія Бєлік.

ДЖЕРЕЛО