Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як отримати матеріальну допомогу при усиновленні дитини?

18.05.2017

Фахівці програми «Сирітству - ні!» пояснюють:

Згідно з Законом України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми», право на допомогу при усиновленні дитини має особа, яка є громадянином України, постійно проживаєте на її території та усиновила дитину (дітей) із числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. Якщо усиновлювачами є подружжя, допомогу може отримати один із них на їх розсуд.

Для призначення допомоги при усиновленні дитини органові соціального захисту населення подаються такі документи:

  • паспорт громадянина України або інший документ, що засвідчує особу;
  • заява усиновлювача (якщо усиновлювачами є подружжя – одного з них), що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики;
  • копія свідоцтва про народження дитини, виданого державним органом реєстрації актів цивільного стану після внесення змін до актового запису про народження дитини на підставі рішення суду про усиновлення дитини;
  • копія рішення суду про усиновлення дитини.

Допомога при усиновленні дитини призначається за умови, що звернення за її призначенням надійшло не пізніше 12 календарних місяців із дня набрання законної сили рішенням про усиновлення дитини.

Розмір допомоги становить 41 280 гривень. Одноразово виплачується сума 10 320 гривень, решта суми виплачується протягом 36 місяців рівними частинами.

ДЖЕРЕЛО