Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Скільки часу займає процес усиновлення дитини?

17.05.2017

Ще одне запитання, на яке спеціалістам програми «Сирітству – ні!» доводиться відповідати досить часто, – скільки часу займає процес усиновлення дитини. Ми попросили поділитися своїм досвідом щодо цього головного спеціаліста Служби у справах дітей Хмельницької обласної державної адміністрації Буран Лесю Василівну.  

Фахівець радить починати збирати пакет документів таким чином: здати аналізи на СНІД та подати запит у територіальний центр із надання сервісних послуг МВС для отримання довідки про наявність чи відсутність судимості. Як повідомили нам у Головному сервісному центрі МВС, максимальний термін видачі цієї довідки – 30 днів. Щоб детальніше ознайомитися з процесом її отримання, перейдіть за посиланням

Для того, аби зробити ксерокопію паспорта, свідоцтва про шлюб, довідки про право власності чи користування житловим приміщенням, часу треба небагато. Головне – знайти ксерокопіювальний апарат. Слід зазначити: якщо потенційні кандидати в усиновлювачі орендують житло, то документом, який підтвердить право користування житловим приміщенням, може бути довгостроковий договір оренди. 

Наступне – довідка про заробітну плату за останні шість місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органами Державної фіксальної служби. У Наказі Міністерства доходів і зборів України від 10.12.2013 №779 «Про затвердження Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків» вказано: «документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, надається протягом п’яти робочих днів з дня звернення фізичної особи, її законного представника або уповноваженої особи до контролюючого органу за місцем проживання фізичної особи, або за місцем отримання доходів, або за місцезнаходженням іншого об’єкта оподаткування». 

За словами головного спеціаліста Служби у справах дітей Хмельницької обласної державної адміністрації, якщо повністю присвятити кілька днів відвідуванню лікарів, то цілком реально отримати довідку про стан здоров’я менш ніж за тиждень. 

У разі усиновлення дитини одним із подружжя необхідна засвідчена нотаріально письмова згода другого з подружжя. 

Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів після надходження заяви про взяття на облік та всіх документів перевіряє документи на відповідність вимогам законодавства; проводить бесіду із заявниками, з’ясовує мотиви усиновлення, ставлення до виховання дітей. Якщо усиновлення здійснюється одним із подружжя, з’ясовуються причини, з яких другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, та його ставлення до намірів дружини (чоловіка) усиновити дитину. Служба у справах дітей складає акт обстеження житлово-побутових умов заявників; розглядає питання про можливість заявників бути усиновлювачами та готує відповідний висновок і в разі надання позитивного висновку ставить заявників на облік кандидатів в усиновлювачі із занесенням даних про них до Книги обліку кандидатів в усиновлювачі. 

«І от, коли люди отримали статус кандидатів в усиновлювачі, далі багато залежить від них, – говорить Леся Василівна. – Є такі кандидати, які вважають, що служба у справах дітей їм зобов’язана знайти дитину. Служба не зобов’язана, дитина – їхня, на все життя. Люди шукають дитину, як ми кажемо, щоб серце «йокнуло». 

Є такі кандидати, що тільки стали на облік, завтра вони вже в нас (в службі у справах дітей обласної держадміністрації – прим.) або в обласній службі іншого регіону чи в Департаменті захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики. 

Якщо дитина є на обліку, кандидати прийшли – ми їм про неї розповіли. Даємо направлення – у той же день люди можуть побачити дитину. У нас були такі випадки, що нині познайомилися з дитиною, не менше трьох годин погралися, завтра приїхали поспілкувалися з дитям до обіду, а вже після обіду писали заяву. Тут усе залежить від того, як встановлюється контакт. І протягом 10 робочих днів служба у справах дітей готує висновки, які дають право протягом місяця звернутися до суду. І вже знову все залежить від потенційного усиновителя: чи він звертається до вечора до суду, чи він прийде напише заяву аж через місяць. 

Найкоротший термін, за який людям вдавалося усиновити, пам’ятаю, – це місяць. Найдовше, cкільки в нас люди стояли на обліку, шукали й не знайшли та не всиновили, – це три роки. Потім виявилося, що чоловік хотів, а дружина грала роль, що не таке дитя, а потім поговорили відверто й з’ясували, що вона не хотіла дітей». 

Фахівець розповіла нам і про випадки затягування часу суддею. Минулого року в їхній області був випадок, коли потенційні усиновителі подали документи до суду в травні, а усиновлення відбулося аж у вересні. Зазвичай же суд розглядає справу про усиновлення швидше: протягом місяця-двох. 

Тож, підсумовуючи, робимо висновок, що отримати статус кандидата в усиновлювачі можна за місяць-півтора. Зазвичай найдовший етап – пошук дитини та встановлення контакту з нею, хоча це дуже індивідуально. Але однозначно радимо майбутнім татам і мамам не чекати, коли «дійде черга», а активно шукати своє щастя. Ще кілька місяців може тривати розгляд справи про усиновлення судом.

ДЖЕРЕЛО