Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

5 кроків до дитини з порталу «Сирітству – ні!»

17.07.2017

Фахівці програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова склали покрокову інструкцію з усиновлення дитини з порталу sirotstvy.net. Від усиновлення дитини вас відділяє лише 5 кроків.

Крок 1. Якщо ви громадянами України, спочатку потрібно звернутися з письмовою заявою про взяття вас на облік кандидатів в усиновлювачі до служби в справах дітей за місцем проживання. До заяви також додається пакет документів. Докладніше про те, як отримати статус кандидатів в усиновителі, можна почитати, перейшовши за посиланням.

Крок 2. Якщо ви вже отримали статус кандидатів в усиновителі та якусь дитину (або кількох) з бази sirotstvy.net бачите у своїй сім'ї, ви маєте право зателефонувати фахівцям служби в справах дітей (контакти вказані в кожній анкеті) і домовитися про зустріч. Фахівцю слід назвати номер анкети дитини, щоб він зміг зрозуміти, про кого саме йдеться.

Крок 3. На зустрічі фахівці служби в справах дітей знайомлять вас з історією життя і станом здоров’я дитини. Зауважимо, що фахівцям програми «Сирітству – ні!» така інформація недоступна.

Крок 4. Якщо після розмови з фахівцем ви вирішили познайомитися з дитиною, фахівець служби в справах дітей видасть вам направлення для встановлення контакту з нею. Разом із фахівцем служби в справах дітей за місцем проживання / перебування дитини ви відвідаєте заклад, поспілкуєтеся з його керівництвом, ознайомитеся з оригіналами документів на дитину, станом її здоров’я, особливістю поведінки тощо. Безпосереднє знайомство з дитиною відбувається в присутності фахівця служби в справах дітей та представників установи. Надалі з дитиною ви спілкуватиметеся самостійно.

Крок 5. У разі встановлення контакту між вами й дитиною адміністрація установи складає відповідний акт, який надається службі в справах дітей за місцем розташування установи. Тоді ви маєте право готувати й подавати в суд (за місцем проживання / перебування дитини) позовну заяву про усиновлення.

Звичайно, це лише 5 основних кроків до дитини. Якщо ви вирішили усиновити дитину, радимо детально ознайомитися з Постановою Кабінету Міністрів України № 905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей».

Нагадаємо, свої запитання фахівцям програми «Сирітству – ні!» можна поставити тут.

ДЖЕРЕЛО