Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

10 відповідей для себе, а чи можу я стати наставником?

05.04.2017

Як зрозуміти — чи зможу, чи готовий, чи вийде в мене стати наставником? Відповідь — можете. Але за певних умов. Що ви готові зробити, що ви готові змінити в собі, щоб стати ефективним наставником?

Перш, ніж починати Наставницький шлях, пропоную самому собі відповісти на важливі запитання.

  1. Що саме спонукає мене стати Наставником? Які думки чи бажання?
    Відповідь на це запитання дасть вам правильну основу стосунків із Вихованцем. Адже якщо вами керує любов до дітей — це найправильніша основа для Наставницьких стосунків. Якщо ж ви хочете навчити чогось чи підтримати — це теж хороший початок для Наставництва, але пам’ятайте, що діти, навколо яких багато різних вихователів та вчителів не надто налаштовані зустріти ще одного.
  2. Наскільки я готовий до змін?
    Не секрет, що кожне нове знайомство приносить нові враження в наше життя та вимагає нашої емоційної віддачі. Знайомство з дитиною, у якої за плечима деколи життєвий досвід 40 — річних дорослих буде змінювати вас. Ви багато дізнаєтесь про себе нового.
  3. Що я готовий вкладати? Час? Терпіння?
    Колись одна з Наставниць порівняла свої стосунки з Вихованкою таким чином: це ніби по краплі набираєш ванну. Багато часу та зусиль. І думаєш, що вже майже повна, і ту раптом хтось відкриває корок і вода втікає. І все починається з початку…
  4. Чи маю я достатньо часу?
    Варто добре оцінити всій вільний час. Переважно люди, які хочуть займатися Наставництвом, — соціально активні — різні волонтерські проекти, а ще й є власна сім’я та друзі. Варто пам’ятати, що вашого Вихованця буде потрібно відвідувати регулярно та в час, який буде зручним не тільки вам, а й йому та пристосовується до внутрішнього розкладу закладу, де виховується дитина.
  5. Чи підтримають мене мої близькі?
    Красти час у рідних (діти, сім’я) не варто. Добре пам’ятаю, як мене вразила розповідь Наставника про те, що його син сказав: «ти проводиш час із тим хлопцем щотижня сам на сам. Чи мені треба стати сиротою, щоб ти проводив так багато часу зі мною? А ще прийде час, коли вам буде потрібна підтримка чи ви впевнені, що ваші близькі підтримають вас та будуть готові вислухати?
  6. Наскільки я виявляю гнучкість?
    Кожна зустріч це буде купа вражень та несподіванок. Не секрет, що багато з нас люблять планомірне життя, а з дитиною постійно будуть різні несподіванки: неочікуваний настрій, зміна планів, непослідовність бажань та невиконання обіцянок. Ви, як відповідальний та дружній дорослий маєте розуміти це і виявляти гнучкість, як одну з основних якостей Наставника.
  7. Що я очікую від дитини?
    Нам завжди хочеться, щоб нам дякували за те добро, що ми робимо для інших. Але очікувати швидкої вдячності від дитини, якій ніхто ніколи не дякував, яка просто не вміє дякувати марна річ. Вам прийдеться багато віддавати не надто отримуючи натомість. Розуміння цього й дасть вам відповідальність наставництва.
  8. Які в мене сильні сторони — творчість, футбол, доброта, досвід, вміння спілкуватись, тощо?
    Варто скласти для самого себе список — що саме ви вважаєте своїми сильними сторонами, чим вам просто ділитись, що ви вмієте робити? Добре, якщо ви напишете 50 пунктів, навіть, якщо це займе у вас декілька днів.
  9. Чи готові ви бути постійними та регулярно відвідувати Вихованця? 
    Надзвичайно важлива складова — планомірне, у визначений час та щотижня спілкування. Можна вивести таку формулу — один рік, один раз на тиждень, одна година. І це мінімум.
  10. Чи я усвідомлюю відповідальність?
    Дітей в інтернатах відвідують часто різні спонсори, шефи та волонтерські групи. Особливо у святкові періоди. І діти звикають, що приходить багато різних дорослих, приносять подарунки та говорять гарні слова. Але потім більше не приходять. Ви маєте розуміти, що кожне ваше слово чи обіцянка має бути підтверджене вчинками. Краще не обіцяти, аніж не виконати. Краще не приходити взагалі, аніж стати ще одним «одноразовим» дорослим у житті дитини.

Якщо вас задовольняють відповіді на ці пункти — ви готові розпочинати наставницькі стосунки. Приєднуйтесь, ми будемо вам раді!