Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Цього тижня розпочалися переговори Глобального фонду, USAID та європейського бюро ВООЗ з питань реалізації ІІ фази гранту Глобального фонду за компонентом «Туберкульоз»

15.05.2013

14 травня 2013 року в рамках Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», яку реалізує фонд Ріната Ахметова «Розвиток України», в Києві відбулось перше засідання спільної місії Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією, USAID та ВООЗ щодо переговорів з питань реалізації в Україні ІІ фази гранту 9-го раунду Глобального фонду за компонентом «Туберкульоз».

 

Мета спільного візиту – визначити пріоритети, які будуть покладені в основу Національної програми з протидії туберкульозу, а також будуть реалізовуватись в рамках ІІ фази гранту Глобального фонду. Ніколя Канто, регіональний менеджер Глобального фонду у Східній Європі та Центральній Азії, зазначив: «Існує дуже багато ідей і різних заходів з подолання туберкульозу, але на все фінансів не вистачить. Наприклад, сьогодні недостатньо виділяється коштів на лікування хворих на мультирезистентний туберкульоз і забезпечення протитуберкульозними препаратами другого ряду. Тому нам потрібно визначити пріоритетні заходи, на які буде виділено фінансування Глобального фонду в рамках ІІ фази».

 

Серед завдань спільної місії – зафіксувати прогрес та недоліки впровадження рекомендацій ВООЗ після огляду програми в 2010 році; визначити необхідні зміни в системі охорони здоров’я для підвищення та розширення покращень в заходах з попередження, контролю та лікування туберкульозу; обговорити запланований на ІІ фазу розвиток моделей лікування та його тривалість; узгодити заходи з підготовки та впровадження гранту Глобального фонду на ІІ фазу для гармонізації фінансування ГФ з відповідною переглянутою Національною програмою протидії туберкульозу.

Візит розрахований на два дні – 14 і 15 травня. У вівторок відбулась спільна зустріч із діючим основним реципієнтом І фази – фондом Ріната Ахметова «Розвиток України», обраним Національною радою основним реципієнтом на ІІ фазу – Українським центром по контролю за соціально небезпечними захворюваннями (УЦКЗ), а також субреципієнтами гранту. Також у Міністерстві охорони здоров’я України відбулась зустріч всіх зацікавлених сторін із представниками Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Державної служби з протидії соціально небезпечним захворюванням, Національного інституту фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г.Яновського.

15 травня в рамках спільного візиту відбувся семінар з технічною робочою групою, що відповідає за перегляд Національної програми боротьби з туберкульозом на 2012-2016 роки. На зустрічі обговорили пріоритетні напрямки програми та внесення до неї ключових рекомендацій ВООЗ, а також узгодження пріоритетних заходів в рамках ІІ фази з метою гармонізації інвестицій Глобального фонду та відповідної переглянутої Національної програми боротьби з туберкульозом в Україні.

Результатом спільної місії має стати звіт, що включатиме пріоритетні рекомендації, етапи виконання та індикатори, відмічені у переглянутій Національній програмі боротьби з туберкульозом на 2012-2016 роки, включені до робочого плану, бюджету і таблиці індикаторів на ІІ фазу програми Глобального фонду за компонентом «Туберкульоз».