Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Здорове серце: Настя чекає на операцію

29.05.2018

Сьогодні в Національний інститут серцево-судинної хірургії імені Амосова госпіталізована 12-річна Настя з Харківської області.

У дівчинки вада серця. Хворобу виявили, коли їй виповнилося 8 років. Дитина стала скаржитися на болі в зоні серця, синіли губи, складно було витримувати фізичні навантаження. Упродовж останніх чотирьох років Настя перебувала під наглядом лікарів. Наприкінці минулого року її стан погіршився. Лікарі порекомендували зробити операцію на серці та закрити артеріальну протоку за допомогою оклюдера – імпланта з дорогих сплавів, але коштів малозабезпечена сім'я не мала. Мама дівчинки одна виховує двох дітей і сама на інвалідності. По допомогу звернулися до Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

Завтра Настю прооперує Ігор Дітковський, один із найкращих кардіохірургів країни. Він спеціалізується на проведенні операцій малотравматичним ендоваскулярним методом.

«Хірургічна порожнинна операція – травма для організму. Не так важко зашити невеликий дефект у серці, як до нього дістатися. Глибокий наркоз, зупинка серця, підключення до апарата, що заміняє серце та легені. Це довгий і дуже травматичний процес, – розповідає Ігор Дітковський, кардіохірург Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова. – Ендоваскулярний метод має мінімум ускладнень. Така операція робиться без розрізів, без скальпеля. Ми проколюємо великі судини на стегні й за допомогою довгих тонких катетерів проникаємо до проблемного місця. Під час такої операції дитина не отримує ні фізичної, ні психологічної травми».

Завдяки проекту Штабу Ріната Ахметова «Здорове серце», який працює другий рік, операції зі встановлення оклюдера проведено 41 дитині. Всі діти швидко відновилися і вже повернулися до повноцінного життя. Про це мріє і Настя, яка планує після операції не тільки повернутися до занять танців (їх довелося залишити через хворобу), а й відвідувати баскетбольну секцію.