Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як знайти дитину, призначену вам самою долею?

29.08.2019

Історії усіх усиновителів різні. Дехто з тих, хто вже пройшов тернистий шлях (супроводжується документально, психологічно і морально), наполягає на тому, що те саме чекає інших кандидатів. Інші зауважують все ж на індивідуальності кожної історії. 

Така полярність досвідів деколи розосереджує увагу майбутніх кандидатів в усиновлювачі на тому, як же знайти дитя, яке стане своїм? Спеціалісти програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» звертають увагу батьків на головні аспекти при пошуку дитини для усиновлення. 

1. Маєте усвідомити, звідки порив стати батьками 
Це має бути не спонтанне рішення. Вам треба усвідомити, що дитина – не іграшка, а над психологічним і фізичним здоров’ям дитини з інтернатного закладу доведеться чимало попрацювати. Ви готові? Рушаймо далі. 

2. Подання документів 
Для когось усе закінчується на цьому етапі. Щоб відстояти свої права при подачі документів, є Постанова КМУ № 905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей», де чітко прописані вимоги до кандидатів, їхні права та зобов’язання. Нічого зайвого не потрібно. 

3. Пошук дитини 
Хто шукає – той знайде. Дітей у закладах багато, але не всі мають статус для усиновлення. Доведеться пошукати. Допомагатимуть спеціалісти служби у справах дітей, проте вони не займатимуться пошуком дитини для вас цілодобово. Тому ліпше розраховувати в основному на свої сили. Своє дитя відчуєте, можливо, і не одразу. Можливо, і не на першій зустрічі з нею. 

4. Зустріч 
Завжди хвилюючий момент. Як себе поводити? Природньо. Важливий момент: нічого не обіцяйте дитині, інакше у такий спосіб можете завдати їй шкоди. Головне дослухатися свого внутрішнього голосу і вирішити: у вас одна стежина у житті чи все ж різні шляхи? 

5. Рішення про усиновлення 
Назад дороги немає, лише вперед. Тепер це ваша дитина, для якої ви і мама й тато, і друзі, і соратники, і перші критики. А вона – дзеркало вашого життя. 

Слухайте своє серце, воно підкаже, де ваше дитя!