Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Всеукраїнський день психолога: 591 тисяча українців отримала психологічну допомогу від Фонду Ріната Ахметова

23.04.2024

Сьогодні — Всеукраїнський день психолога. У роки війни ці професіонали роблять значущий внесок у ментальне здоров’я та краще майбутнє українців, допомагаючи людям триматися, долати стрес, психологічні травми та рухатися крізь темряву до світла. Надання психологічної допомоги — один із важливих пріоритетів діяльності Фонду Ріната Ахметова з 2014 року.

Кваліфіковану психологічну підтримку від Фонду вже отримала 591 тисяча людей по всій Україні — це як безпосередня допомога, так і інформаційна та мотиваційна підтримка:

— практичні вебінари й відеоролики від експертів-психологів Фонду;
— виїзні консультації мобільних груп психологів для мешканців прифронтових територій, а також для переселенців, лікарів, вчителів по всій Україні;
— робота психологів на змінах «Блогер Кемп» із дітьми, які переживають травму війни;
— допомога психологів дорослим та дітям, постраждалим від війни, які проходять курс психологічної та фізичної реабілітації у санаторіях, забезпечений Фондом;
— психологічна допомога людям після обстрілів житлових районів;
— можливість поділитися власною історією про пережите під час війни та дізнатися історії інших українців у Музеї «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова тощо.

Робота триває в усіх напрямах. У травні знову вирушать у свої важливі рейси мобільні бригади психологів Фонду — цьогоріч вони надаватимуть допомогу у прифронтових населених пунктах Донеччини, де люди гостро потребують підтримки.

Музей «Голоси Мирних» — це найбільший у світі архів історій українців про війну, який має психотерапевтичний ефект та сприяє ментальному здоров’ю. Це простір довіри, де можна розповісти свою історію у зручний спосіб. Музей вже зібрав понад 100 тисяч живих розповідей.

Окрім можливості поділитися пережитим, на сайті Музею у спеціальному розділі «Голоси Мирних. Травма війни» (https://bit.ly/3UuKYoA) "‌") та на YouTube-каналі Фонду (http://youtube.com/@Akhmetovfoundation ) можна навчитися працювати із психологічною травмою війни, а також дізнатися про свій психологічний стан, пройшовши тести, отримати інформацію з вебінарів і статей психологів.

У рамках проєктів «Реабілітація поранених дітей», «Лікування та реабілітація поранених дорослих» професійна психологічна допомога надається фахівцями Фонду на тлі фізичного відновлення, відпочинку та оздоровлення людини, яка отримала поранення і травми внаслідок бойових дій.

Під час відпочинку та оздоровлення дітей, які постраждали від війни, у рамках проєкту «Мирний відпочинок дітям України» у таборі «Блогер Кемп» із дітьми та підлітками працюють психологи, які закінчили курс «Травма війни», розроблений Фондом. Це використання методик, що допомагають знизити тривожність, підвищити впевненість у собі, розвинути фантазію та уяву, позбутися страхів; проведення занять, спрямованих на стабілізацію та покращення психоемоційного стану дітей.

Психологи Фонду Ріната Ахметова надають допомогу дітям та підліткам, яких було незаконно вивезено до росії та вдалося повернути в Україну. Ці діти пережили тяжкі випробування та потребують особливої уваги, невідкладної кваліфікованої психологічної допомоги, яку їм забезпечує Фонд під час змін «Блогер Кемп». Також для всіх українських дітей та підлітків Фонд Ріната Ахметова цілорічно реалізовує психологічні та мотиваційні проєкти.