Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Всесвітній день онкохворої дитини: завдяки Фонду Ріната Ахметова діти та переселенці пройдуть безплатне обстеження

15.02.2018

В Україні щороку онкологічні захворювання виявляють у 1000 дітей. Понад 45% хворих можуть стати здоровими. Фахівці запевняють, що ця цифра безпосередньо пов'язана з діагностикою. Чим раніше лікарі поставлять діагноз, тим більше шансів у людини побороти хворобу.

«Обстеження без витратних матеріалів неможливе. Фонд допомагає їх придбати для шести онкологічних клінік Західної України, – розповідає Ірина Темерко, керівник програм і проектів Фонду Ріната Ахметова. – У цих клініках встановлене найсучасніше обладнання, закуплене Фондом. Цього року безплатне обстеження зможуть пройти понад 100 дітей і дорослих з-поміж переселенців».

Завдяки програмі Фонду Ріната Ахметова «Рак виліковний» в період з 2008 до 2014 року було закуплено 15 одиниць медичної техніки для виявлення і лікування раку. Це комп'ютерні томографи та лінійні прискорювачі – найсучасніше обладнання європейського рівня. За час реалізації проекту десятки тисяч людей пройшли діагностику й терапію.

«Унікальність цих апаратів в тому, що вони не зачіпають здорові тканини пацієнта, а націлені тільки на мішень – пухлину, – розповідає завідувачка відділенням променевої терапії Волинського обласного онкодиспансеру Жанна Старомінська. – У нас лікуються люди з різними патологіями, найчастіше раком прямої кишки, сечового міхура, головного мозку, лімфомами. Серед тих, хто звернувся по допомогу, на жаль, багато дітей».

Більш ніж третина всіх випадків онкологічних захворювань діагностується на пізніх стадіях. Водночас, запевняють медики, своєчасна діагностика дає змогу повністю вилікуватися від раку майже половині хворих.

Пам'ятаймо, що 15 лютого – Всесвітній день онкохворої дитини.