Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Великий будинок для великої родини

11.07.2017

До 12-річчя Фонду Ріната Ахметова ми публікуємо історії, присвячені діяльності Фонду й нашим масштабним програмам і проектам – Гуманітарний штаб, «Сирітству – ні!», «Адресна допомога», «Рак виліковний», «Динамічний музей», «Зупинимо туберкульоз в Україні» й багатьом іншим. Це історії дітей та дорослих, які опинилися в складній ситуації й отримали підтримку Фонду, що допомогла їм витримати й подолати випробування.

«Адресна допомога» – одна з важливих програм Фонду, у межах якої була надана допомога більш ніж 20 тисячам осіб. З моменту створення Гуманітарного штабу ще приблизно  50 тисяч осіб отримали допомогу Фонду Ріната Ахметова.

Наприкінці 2012 року в Горлівці пожежа, яка розгорілася миттєво, знищила житло багатодітної сім’ї Іванових-Діткових. У двокімнатній комунальній квартирі проживали 9 осіб. Вогонь позбавив їх усього – житла, речей і документів.

Трагедія розігралася через дитячі пустощі, коли батьків не було вдома. Трирічний Максим, граючись із сірниками, підпалив у передпокої папір, вогонь швидко поширився у всьому будинку. У цей момент у квартирі ще перебували 12-річна Анжеліка й новонароджена Віолетта. Анжеліка швидко зорієнтувалася в небезпечній ситуації – винесла сестричку і братика на вулицю, і навіть допомагала пожежникам боротися з вогнем. «Спочатку мені не було страшно, а потім плакала, думала, що мама буде сварити через те, що не встежили», – розповіла дівчинка.

Попри зусилля пожежників і Анжеліки, врятувати майно не вдалося. Щоб багатодітна сім’я не опинилася на вулиці посеред зими, чуйні сусіди запропонували їм дах. Про нелегку долю людей дізнався Рінат Ахметов.

«Коли Рінат Ахметов побачив репортаж про сім’ю, його глибоко зворушив подвиг дівчинки, душевність і участь друзів і сусідів. І вже наступного дня представник Фонду зустрівся з родиною», – розповів Ігор Хаджинов, керівник напряму «Адресна допомога».

Фонд Ріната Ахметова відразу взяв сім’ю під свою опіку й забезпечив погорільців харчовими продуктами, предметами першої необхідності, була надана допомога в терміновому відновленні згорілих документів. Протягом місяця велися пошуки відповідного житла та оформлення всіх необхідних документів. Для постраждалої багатодітній сім’ї було знайдено добротний будинок площею 150 кв. м. із 7 сотками прибудинкової території. 10 лютого 2013 року Іванови-Діткови відсвяткували новосілля. Фонд подарував їм меблі, холодильник і телевізор, організував виготовлення та встановлення огорожі будинку.

«Ми дуже вдячні Рінату Ахметову. Він відгукнувся на нашу біду, і ми не залишилися без даху над головою. З доходом 1300 гривень на місяць ми б такий будинок ніколи не купили», – не стримуючи сліз, каже багатодітна мама Лілія Іванова.