Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

У Донецькій області смертність від туберкульозу знизилась на 44,8%

24.03.2014

 

За 7 років роботи Програми з подолання епідемії туберкульозу в Донецькій області вдалося знизити захворюваність на 28,3%, а смертність – на 44,8%. Показники захворюваності в регіоні все ще досить високі, але разом з тим спостерігається позитивна динаміка. Подальше зниження захворюваності та смертності стримують поширення лікарсько-стійких форм туберкульозу та ВІЛ-інфекція.

У роботі з боротьби з туберкульозом беруть участь держава (закупівля і доставка протитуберкульозних препаратів в область), Обласна Донецька адміністрація (фінансування роботи протитуберкульозних установ), міські та районні адміністрації (заходи щодо виявлення та соціальної підтримки хворих на туберкульоз), міжнародна організація «Лікарі без кордонів» (працює в пенітенціарному секторі). Більшість напрямів Програми підтримує Благодійний фонд Ріната Ахметова «Розвиток України». У тому числі Фонд займається впровадженням новітніх технологій виявлення та діагностики туберкульозу та забезпечує їх доступність для населення Донецької області.

Так, протягом 2013 для чотирьох базових туб. диспансерів області (Шахтарськ, Горлівка, Маріуполь, Краматорськ) були закуплені діагностичні системи GeneXpert. Апарати дозволяють протягом декількох годин виявити наявність палички Коха в організмі, а також визначити ступінь стійкості збудника до протитуберкульозних препаратів.

«Діагностична система GeneXpert дозволяє протягом 2-х годин встановити, чи є в мокроті хворого мікобактерія туберкульозу та чи чутлива вона до одного з препаратів 1-го ряду, – коментує Владислав Денисенко, менеджер програми фонду Ріната Ахметова. – Чому це важливо? Раніше, щоб визначити чутливість до протитуберкульозних препаратів, було потрібно в середньому 2 місяці. Близько 20% хворих протягом цього періоду отримували неефективне лікування. Деякі пацієнти помирали. Сьогодні ми можемо сказати, що пацієнт відразу отримує правильне лікування. За минулий рік обстеження пройшли 1317 пацієнтів. Виявлено 309 випадків туберкульозу, стійкого до дії протитуберкульозних препаратів. Ці пацієнти відразу отримали правильне лікування, тим самим отримавши великі шанси на одужання».

Впровадження системи дозволило заощадити близько 3 млн. гривень бюджетних коштів. При цьому хворі на туберкульоз у Донецькій області можуть пройти обстеження на даному обладнанні абсолютно безкоштовно. Витратні матеріали вже протягом 2-х років закуповує Фонд.

Крім цього, в 2013 році була створена телефтизіатрична мережа на базі 4-х протитуберкульозних диспансерів Донецької області, яка дозволяє проводити онлайн консультації фахівцями обласної лікарні, а також призначати і коригувати схеми лікування хворих на лікарсько-стійкі форми туберкульозу.

В результаті скорочено час до початку лікування пацієнтам з лікарсько-стійким туберкульозом з 2-х тижнів до 3-х днів. Починаючи з жовтня 2013 року, проведено близько 1000 онлайн консультацій.

 

Нагадаємо, що в 2015 році в рамках регіональної програми з подолання туберкульозу Фонд Ріната Ахметова планує побудувати й оснастити найсучаснішим обладнанням мікробіологічну лабораторію на базі обласної клінічної туберкульозної лікарні.