Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Ситуація з блокуванням доставляння гуманітарної допомоги на непідконтрольні території. Нові проекти Гуманітарного штабу — брифінг Григорія Колдунова й Римми Філь

11.06.2015

Сьогодні, 11 червня, в ІА «Українські новини» відбувся брифінг Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, під час якого директор Штабу Григорій Колдунов і координатор Штабу Римма Філь представили інформацію про ситуацію з блокуванням доставляння гуманітарної допомоги на не підконтрольні Україні території Донбасу та розповіли про нові напрями роботи Штабу. На брифінгу були присутні представники ОБСЄ й «Червоний Хрест».

Унаслідок закриття пунктів пропуску в секторі «Б» вже 9 днів Штаб Ріната Ахметова не може доставити продукти на склад у Донецьку. Запаси наборів виживання закінчуються, під загрозою голоду сотні тисяч людей, мирних жителів Донецької й Луганської областей.

«Ескалація військового конфлікту призвела до того, що Гуманітарний штаб не може перетнути лінію дотику й доставити продукти для мирного населення Донбасу, яке за нею перебуває, — розповів Григорій Колдунов. Та автоколона з продуктами, яка виїхала з Дніпропетровська до Донецька ще 3 червня, і далі курсує між містами, шукаючи коридор. Пункти пропуску в секторі «Б» закриті, пункт у секторі «С», в Артемівську, пропускає тільки приватних осіб і не пристосований для вантажних перевезень. Ми зверталися до начальника Генштабу ЗС України Віктора Муженка з проханням у сприянні пропуску наших вантажів у секторах «Б» або «С», залежно від того, які з них відкриті».

На цей момент 26 автомобілів із продуктами перебувають під пунктом пропуску в Мар’їнці. Вранці він ненадовго відновив роботу, але поки машини прибули до митниці — знову закрився через поновлення обстрілів. «Автоколона чекає розвитку подій, час є до 20:00, закінчення періоду пропуску через лінію дотику», — поінформував Григорій Колдунов.

«Ми вибудували систему надання гуманітарної допомоги мирним жителям Донбасу з обох боків лінії зіткнення, яка ґрунтується на ритмічності постачання продуктів харчування в логістичні центри. На сьогодні цю ритмічність порушено. Як наслідок — у логістичному центрі Штабу в Донецьку немає запасів продуктових наборів, на території, не підконтрольній українській владі, закриваються наші пункти видавання допомоги. Але ми бачимо й розв’язання цієї проблеми — перепрофілювання одного з пунктів пропуску через лінію дотику спеціально під гуманітарні вантажі для мирного населення Донбасу, як від міжнародних, так і українських організацій. Таким пунктом, наприклад, може бути пункт у Волновасі. Розділивши потік комерційних і некомерційних вантажів, ми будемо розуміти, що гуманітарна допомога безперешкодно й без обмеження у строках буде доходити до мирного населення, яке залишилося на не підконтрольних Україні територіях. Ми будемо шукати будь-які можливості, щоб допомогти людям, які опинилися в біді, вижити. Позиція Ріната Ахметова залишається незмінною — Гуманітарний штаб допомагав, і буде допомагати мирним жителям Донбасу», — заявив Григорій Колдунов.

Його підтримала й координатор Штабу. «Ми хочемо, щоб люди, які перебувають у містах, не підконтрольних Україні, зрозуміли одну важливу річ — Рінат Ахметов не кине їх у біді! — сказала Римма Філь. — Ми допомагали, і будемо допомагати нашим мирним співгромадянам, нашим землякам. Ми будемо шукати модель, за якою гуманітарна допомога буде доставлятися. Сподіваємося, що здоровий глузд усе-таки переможе й гуманітарна допомога, як вимагають цього міжнародні норми і практики, буде доставлятися туди, де її особливо потребують мирні жителі».

Під час брифінгу Римма Філь торкнулася ще одного важливого моменту. «Гуманітарний штаб Ріната Ахметова — це не тільки продуктова програма. Так, програма допомоги продуктами харчування — це наймасштабніша й найбільш ємна його частина. Адже ми говоримо про те, що Штаб повністю завантажує замовленнями багато українських підприємств, і ці підприємства забезпечують заробітною платою своїх співробітників, відповідно, йдуть податки в казну України. А це означає, що робота такого величезного механізму вигідна державі. Але, крім того, що ми зробимо все для доставляння гуманітарної допомоги мирним жителям Донбасу, Штаб продовжує роботу і в інших напрямах».

Так, у межах програми «Адресна допомога» Штаб надає допомогу в лікуванні мирним жителям на не підконтрольній території й вимушеним переселенцям із Донбасу. Сухі цифри говорять багато про що. За весь період роботи Гуманітарного штабу таку допомогу отримали вже 4926 осіб, зокрема, і 476 важкохворих і поранених дітей.

«Ці гроші виділяються на придбання дорогих ліків, лікування, операції, — розповіла Римма Філь. — Це не тільки поранення, це й онкологія, і ниркова недостатність, і діабет. Це всі ті важкі захворювання і проблеми, з якими звертаються зараз мирні жителі Донбасу».

На цей момент Штаб підтримує в лікуванні 8 осіб, постраждалих унаслідок обстрілів. «Кошель Ольга Петрівна у важкому стані перебуває у травматологічному відділенні Кураховської міської лікарні. Того дня 62-річна жінка дорогою на город потрапила під обстріл… У Донецьку множинні поранення дістала Макаренко Людмила Василівна. Їй теж 62 роки. 3 червня вона була поранена осколками розірваної міни. У цей час перебувала на робочому місці, коли заправляла генератор на шахті ім. Скочинського (щоб дістати шахтарів, які залишилися під землею), — згадала деякі історії людських доль Римма Філь. — Саме такі люди перебувають на лікуванні та піклуванні Гуманітарного штабу. Це ще один доказ того, що Штаб допомагає виключно мирним жителям, як у забезпеченні їх продовольством, так і в допомозі лікуванням».

Але цими проектами робота Гуманітарного штабу не обмежується. «У межах програми «Психологічна допомога дітям» Штаб відкриває новий напрям — «Мобільна допомога психологів». Від сьогодні наші психологи-волонтери починають працювати в дитячих шкільних таборах Донецька, — розповіла Римма Філь. — У найближчих планах — покрити цими мобільними групами школи Маріуполя, Донецька, Макіївки, Ясинуватої, Єнакієвого, Харцизька, Авдіївки, Докучаєвська, Зугреса. Всі ті міста, у яких тривають бойові дії, і в яких діти вкрай потребують психологічної допомоги».

Діти також потребують і відпочинку. Тому Гуманітарний штаб Ахметова запускає ще одну програму «Мирне літо — дітям Донбасу», у межах якої хлопці й дівчата зможуть безкоштовно відпочити на березі Азовського моря.

«У липні та серпні Гуманітарний штаб відправить 500 дітей на відпочинок у дитячий оздоровчий табір «Факел» у Бердянську, — розповіла Римма Філь. — Відпочити зможуть діти від 8 до 14 років, що проживають на території Донецької та Луганської області, не підконтрольній Україні, а також діти-переселенці, які проживають на мирній території Донбасу та лінії зіткнення».

Робота табору розрахована на дві зміни. Перший заїзд заплановано з 15 до 28 липня, другий — з 26 липня до 8 серпня. У кожній зміні зможуть безкоштовно відпочити по 250 дітей. Щоб оформити дитину в табір, батькам необхідно заповнити форму реєстрації на сайті Гуманітарного штабу (анкета активна з 12 червня), дочекатися дзвінка представника Штабу й підготувати пакет документів. Крім того, на електронну адресу потрібно вислати довідку, що підтверджує статус дитини-переселенця, або медичну довідку (для дитини з неконтрольованої зони АТО). На жаль, Гуманітарний штаб не зможе організувати доставляння дітей до табору з непідконтрольних міст Донбасу, це мають зробити самі батьки. Але можна з упевненістю сказати, що перебування в таборі подарує діткам тільки гарний настрій і позитивні емоції.

У таборі діти зможуть відпочити, оздоровитися, знайти нових друзів і весело провести час. Але найголовніше, крім масштабної розважальної програми, у таборі буде працювати й команда психологів-волонтерів Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, що пройшли курс «Травма війни». Ці фахівці знають як потрібно й можна впливати на дітей, які пережили психологічну травму, за допомогою ігор, арт-терапії та творчих майстер-класів.

«Штаб вірить, що завдяки літньому табору й мобільним групам психологів нам вдасться допомогти найменшим жителям Донбасу, ми готові зробити все, щоб ці діти були психологічно здоровими громадянами України», — сказала на прес-конференції Римма Філь. — Гуманітарний штаб Ріната Ахметова сподівається, що всі програми — і продовольча, і «Психологічна допомога», й «Адресна допомога» — дозволять нам наблизити стан миру, якого ми всі сьогодні дуже потребуємо».