Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА НАСТАВНИКУ: як підготувати дитину до ЗНО?

26.05.2017

Цього тижня в Україні стартувало Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО). Це складний і важливий період для кожного випускника. Учасники проекту «Наставництво» – не виняток. Тому Катерина Степаніна, координатор проекту «Наставництво» Фонду Ріната Ахметова в Маріуполі, підготувала для наставників рекомендації щодо підготовки дітей до ЗНО:

Проаналізуйте, разом із дитиною, що вона знає, а що ні

Є головна порада під час підготовки, причому немає значення, як скоро іспит. Насамперед необхідно провести аналіз усіх знань, які є на цей момент. Це важливо, щоби вирішити, як проходитиме навчання.

Якщо дитина не знає пари тем або питань, то вивчити їх можна й за кілька годин. А ось якщо прогалин більше, ніж знань, спланувати підготовку дещо складніше.

Як наставник може разом із дитиною проаналізувати її знання й заодно почати навчання? Візьміть великий аркуш паперу і випишіть на нього все, що потрібно вивчити та скласти. Тепер визначте, що тут головне й термінове, а що другорядне.

Як це зробити? Тут можливі кілька варіантів:

  • За хронологією. Логічно почати з тих питань, знання яких потрібні насамперед. Важливо тільки обмежити себе часовими рамками – наприклад, по п’ять днів на кожну тему.
  • Від простого до складного. Візьміть маркер і позначте в списку ті завдання, які дитині легко і приємно буде виконати прямо зараз. Почніть із них. Усвідомлення того, що справа зрушила з мертвої точки, дасть впевненість у власних силах.

Наставник має стати тайм-менеджером

Перш ніж братися до навчання, разом із дитиною, грамотно організуйте час і поставте цілі – конкретно розпишіть, що ви будете робити в конкретний день і годину. Якщо ви сідаєте за стіл із розмитою метою, то втрачаєте важливий стимул – почуття виконаного обов’язку за поставленої мети.

Намагайтеся планувати разом із дитиною в деталях свій тиждень і день – почніть зі складання списку завдань. Потім визначте, скільки часу займе виконання тієї чи іншої справи, коли почати й завершити поставлене завдання. Наприкінці дня не забувайте звірятися зі списком.

Пам’ятайте про час. Розділіть решту пунктів у своєму списку завдань, і визначте часовий ліміт, який не можна перевищувати.

Спілкуючись із дитиною, ви ймовірно вже з’ясували, хто він: «жайворонок» або «сова». Залежно від цього плануйте, у який час ваших зустрічей, ви будете займатися найскладнішими предметами, а коли найпростішими й улюбленими. У який день тижня.

Пишіть шпаргалки

Ми, звичайно, не рекомендуємо використовувати шпаргалки на ЗНО або інших іспитах, але писати їх однаково корисно. Знання розподіляються в голові на потрібні полички, а мозок фіксує найважливішу інформацію. Щоб нічого не втратити, заведіть для відповідей-шпаргалок окремий зошит або папку.

Відпочивайте вдумливо

Крім роботи й навчання, всім нам хочеться мати вільний час. Багато з нас не вміють відпочивати: або просто не можуть відключитися від справ і розслабитися. Хоч там як, до відпочинку слід підходити вдумливо: виділіть час для зустрічей щоби розслабитися, релаксувати, де можна буде поговорити про щось спокійне, легке, приємне. Також добре відволіктися допомагають заняття спортом. Не забувайте, що навіть у напружений тиждень потрібно не тільки гризти граніт науки, але ще і спати, займатися спортом. Навчіть дитину переключати увагу усвідомлено.

Заведіть календарик

Щоб уникнути спокуси припинити роботу, використовуйте настільний перекидний календар, у якому щодня закреслюється спочатку одна половинка дня, потім – інша. У результаті дитина сам буде вказувати хід часу й почне розуміти, наскільки він обмежений. Календарик не дасть вам розслабитися. На час, який ви вирішили приділити заняттям, позбудьтеся усіх чинників, які відволікають. Вимкніть свій мобільний телефон, попросіть те ж саме зробити дитину.

Збирайте інформацію

Постарайтеся роздобути всі матеріали, які є з потрібного предмету. Для вступників неоціненним є значення тестів ЗНО, які є в електронному вигляді. Оцініть обсяг інформації, який треба вивчити. Навіть якщо він здасться величезним, опускати руки не можна. Зараз головне – правильний настрій і самодисципліна.

Ставте досяжні цілі

Візьміть аркуш паперу і викладіть на нього всі проблеми і прогалини в знаннях дитини. Докладно опишіть усі завдання, які потрібно розв'язати за певний період.

Для чого це потрібно? Ще античні філософи помітили, що письмо організовує думку, а сучасні психологи зуміли довести, що прописування і промальовування будь-якої проблеми допомагає знайти короткий і ефективний шлях її розв'язання.

Говоріть зрозуміло для дитини

Пояснюйте матеріал «живими картинками». Річ у тім, що художня література й телевізійна передача подають матеріал, оперуючи образами – живими картинками, персонажами, які мають свої образні характеристики – колір, форму, рух тощо. Мова науки – поняття й цифри. Під одне й те ж поняття можна підігнати будь-який образ, але нашому мозку зробити це набагато складніше, ніж отримати готовий. Проте, щоб дитина добре засвоїла і зрозуміла матеріал, їй, разом із наставником, доведеться наочно й у деталях уявляти собі все те, про що пишуть у підручниках. З такою метою можна знайти ілюстрації. Попрацювати з ресурсною базою наставника, адже в кожного з нас є друзі та знайомі, які можуть підказати, дати опорні точки. Фантазуйте, спираючись на характеристики в посібниках. Простудіюйте навчальну літературу разом із дітьми. Згадуйте свої шкільні роки, адже все це колись було і з вами…

Тоді сухі поняття ви зможете зв’язати у свідомості дитини, з цілком реальними «картинками». Так, рано чи пізно структурний скелет необхідного предмета, дисципліни, у свідомості дитини почне «обростати м’ясом». Кожне з понять потягне за собою ланцюжок інших понять, формул і образів. Важливо дитину регулярно повертати до розділів і підрозділів пройденого матеріалу і працювати в контексті перевірки пройденого разом із дитиною, ставлячи запитання: «Усе їй зрозуміло?», «Нічого не пропустили?», «Як це співвіднести з іншими розділами?» і т. д. Якщо щось не зрозуміло, пропущено або з чимось не співвідноситься – шукайте додаткову інформацію. Ймовірно, вона є в підручнику, просто раніше ви не звернули на неї уваги.