Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Найважливіша професія – батьківство за покликом серця. БЛОГ Надії Кондратюк, експерта Фонду Ріната Ахметова з проекту «Наставництво»

22.01.2018

Професійна компетентність. Кожна справа, за яку ми беремося, вимагає теоретичних знань і практичних дій. Тільки з досвідом приходить професіоналізм. Ми закінчуємо школи, коледжі та вузи, щоб отримати достатню кількість знань для початку діяльності. Звертаючись до лікаря або завозячи власне авто на СТО, ми цікавимося професійною компетенцією того, хто буде надавати відповідну послугу. Чим складніша ситуація, тим більш прискіпливі ми до вибору людини, від якої залежатиме наше здоров'я чи справність нашої машини. Хоча здоров'я таки важливіше.

Професійне батьківство. Батьківство, яке не визначається біологічно. Батьки, які прийшли в життя дитини як ті, хто знає, що чужих дітей не буває. Батьки, які готові до прийняття в своє серце та свій дім багатьох хлопчиків і дівчаток, щоб допомогти малюкам або підліткам пережити складні обставини життя і не дати їм розчаруватися у дорослих.

В Україні понад 70 000 дітей-сиріт. Дітей, які з різних обставин втратили рідних батьків. Діти, які дуже потребують нових батьків. Щоб вирости та реалізуватися в житті. Щоб не залишитися десь на узбіччі, серед тих, кого ми називаємо неблагополучними. Адже без батьків дуже непросто вірити в себе, що все збудеться. Вчитися і перемагати. Розвиватися і дорослішати. Згадайте себе, коли мама або тато не прийшли на дитяче змагання або свято. До всіх прийшли, а у ваших часу не було. Згадайте ваші переживання і емоції. Розчарування, невпевненість і злість. І помножте на сотні тисяч точок болю від усвідомлення: батьків немає назавжди.

Всеукраїнський портал національного усиновлення «Сирітству – ні!» став першою професійною платформою в Україні для тих, хто готовий «народитися» для дітей. За роки його роботи понад 8900 дітей вже знайшли своїх батьків, а сьогодні тут ще понад 7400 дитячих анкет. Лише за цей рік знайшли свої сім'ї 438 дітей, із них 311 усиновили. Усиновлення – найкраще для дитини, коли вона стає повністю і назавжди вашою. Сім'я, опіка, дитячий будинок сімейного типу, патронат – в Україні розвиваються різні форми сімейного влаштування.

І тут важливим стає термін «професійне батьківство». Коли ви стаєте батьками для хлопчика 13 років, який більш ніж рік тому втратив рідних через аварію. Він досі чекає, що вони повернуться з тієї фатальної поїздки. Коли стаєте батьками для дівчинки, котра прожила з рідною мамою вісім років на вулиці й тільки недавно влаштованою в притулок. Дівчинка навіть гадки не має про елементарні навички гігієни або життя в квартирі, коли треба спати в ліжку та виконувати домашні обов'язки. Коли під одним дахом зібрані діти з різними життєвими історіями, пережитим фізичним і емоційним насильством. Коли діти настільки маленькі, що навіть не можуть розповісти про свій біль. Або настільки великі та зневірені, що вже нікому та ні в що не вірять. Коли їхній стан коливається від повної апатії до агресивної та сексуалізованої поведінки. Як з цим усім впоратися? Як розібратися в кожному, як допомогти й одночасно вберегти власні емоції та здоров'я? Бо щодня бачити та розуміти дитячий біль ой як непросто.

Стати батьками для дитини-сироти – не тільки емоційно-миттєве рішення. Це довгий шлях підготовки, тренінгів та консультацій. Заради дитини – щоб ви змогли прийняти та зрозуміти причину її особливостей. Заради вас – щоб ви не закінчили свій ресурс життєвих сил без права поповнення. Так буває, якщо неправильно визначити пріоритети та розрахувати свої сили й брати на себе надмірний тягар для своїх ресурсів.

Бути готовим до різних ситуацій, особливостей, сплесків емоцій, розрізняти причини й наслідки дитячої поведінки, бачити справжні потреби та розуміти, до кого звернутися по своєчасну допомогу – це вагомі складники успіху професійного батьківства. Важливо перебувати в середовищі «собі подібних», адже, повірте, все досить типово. Все повторюється.

І знову повернуся до Фонду Ріната Ахметова та порталу «Сирітству – ні!». Тут постійно проходять нові й практичні семінари й тренінги, сюди завжди можна звернутися з вашим питанням. Історія, розказана сім'єю Басарабів, тому яскравий приклад.

Чужих дітей не буває. Нехай це не буде для вас лише гарною фразою. Дуже бажаю вам цього. Заради дітей. Заради майбутнього. Чужих дітей таки не буває.