Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Книгу «Донбас і Мирні» представили на «Книжковому арсеналі»

31.05.2018

На столичному фестивалі «Книжковий арсенал» відбулася презентація фотокниги Фонду Ріната Ахметова «Донбас і Мирні», яка вже стала артефактом. У ній зібрано 11 історій мирних жителів Донбасу, які постраждали від бойових дій. Видання було представлено на стенді видавництва «Саміт-Книга» та викликало велику цікавість відвідувачів головного літературного майданчика країни.

«Фонд Ріната Ахметова підготував такий чудовий альбом «Донбас і Мирні», присвячений людям, які живуть у дуже непростих життєвих умовах, – сказав Ігор Степурін, співзасновник видавництва «Саміт-Книга». – Це перша книга в Україні, яка передає емоції та переживання людей, які опинилися в зоні конфлікту. Фотокнига стала проектом, за допомогою якого Фонд Ріната Ахметова та наше видавництво хоче звернути увагу на проблеми цих людей. Ви бачите, що навколо нашого стенду величезний ажіотаж. Люди підходять, їм це цікаво».

На презентації були присутні герої книги, сім'я Яковлевих-Чигринів – Олена та її прийомні діти Віка, Толик і Дарина, які брали участь в автограф-сесії. «Ці діти, попри всі труднощі, не втрачають життєвого оптимізму. Справа дорослих – щоб у них було повноцінне дитинство. І завдяки діяльності Фонду ми наближаємося до часу, коли всі знову станемо Мирними. Коли діти Донбасу будуть впевнено дивитися в завтрашній день», – зазначив Степурін.

Фотокнига «Донбас і Мирні» видана накладом 2000 примірників. Вона буде передана в міжнародні організації, щоб привернути увагу людей в усьому світі до подій на Донбасі. Книга вже була презентована на міжнародному форумі благодійників у Брюсселі, а також у посольстві України в Бельгії. Крім того, видання буде передано для участі в літературних виставках.

«Ця книга показує нам правду, сумну, криваву правду. І кожен, хто вважає себе українцем, має зрозуміти, прийняти і знати цю правду. А не думати про те, що це відбувається десь далеко, за сотні кілометрів від нас», – сказала письменниця Оксана Щирба. Вона підкреслила, що пройшло зовсім небагато часу, а подіям на Донбасі стали менше приділяти уваги. «Прикро, що ми говоримо про це дедалі менше. Але ми всі українці. І ті, хто живе тут, і ті, хто залишився там. І ми ніколи не знаємо, що з нами може статися завтра. Таке може статися і з нами», – цілком справедливо підкреслила Щирба.
Впродовж чотирьох років Фонд Ріната Ахметова підтримує мирних жителів Донбасу й допомагає дітям, які постраждали внаслідок збройного конфлікту. Понад мільйон врятованих життів і 12 мільйонів продуктових наборів. Понад 11 тисяч осіб, половина з яких діти, отримали Адресну допомогу.

«Для Фонду Ріната Ахметова важлива участь у «Книжковому арсеналі». Тому що це один із головних літературних майданчиків України, де ми можемо привернути увагу людей до подій на Донбасі, до збройного конфлікту, в якому, за даними ООН, постраждало приблизно 4,4 мільйона осіб, про біль і нестатки, які терплять мирні жителі. Ми не хочемо мовчати й удавати, що трагедія на сході країни нас не стосується. Тому що це наш спільний біль і біда», – сказала Тетяна Кухоцька, директор Департаменту комунікацій Фонду Ріната Ахметова.