Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Інвалідність ‒ бар’єри, які можна усунути: як пройшов онлайн-тренінг із соціально-правового виховання дітей з особливими потребами (ВІДЕО)

26.04.2024

25 травня успішно відбувся онлайн-тренінг на тему «Соціально-правові аспекти виховання дітей з особливими потребами», організований Фондом Ріната Ахметова, до якого долучилися фахівці соціальних служб, прийомні батьки, усиновителі, опікуни та вихователі ДБСТ.

В Україні діти з особливими потребами потребують додаткових гарантій та підтримки. Діти з інвалідністю мають право на належний рівень підтримки та можливість розвиватися на рівних з іншими дітьми.

Тому під час тренінгу спікерка Лариса Татарінова, заступниця директора центру соціальних служб Солом'янського району Києва, детально розповіла про основні нормативні документи, які регулюють соціальний захист дітей з інвалідністю та роз’яснила правову модель інвалідності.

«Інвалідність – це бар’єри. Це не проблема людини з інвалідністю, а проблема суспільства», – наголосила Лариса Татарінова.

Тренерка зазначила, що ці бар’єри породжують дискримінацію, виключають із суспільного життя та ставлять осіб з інвалідністю у становище, що принижує їхню гідність. Але ці бар’єри можна усунити.

Фахівчиня поділилася механізмами захисту прав дітей з особливими потребами, розповіла, якими реабілітаційними послугами та технічними засобами забезпечує держава дітей з інвалідністю.

Також експертка детально висвітлила, які передбачені надбавки на догляд за дитиною з інвалідністю, додаткові відпустки, безоплатне забезпечення ліками та яким чином домогтися отримання цих ліків. Ще вона представила перелік послуг та пільг, що надаються дітям з інвалідністю.

Окрім цього, спікерка тренінгу розповіла про специфіку та форми здобуття освіти осіб з особливими потребами.

Лариса Татарінова порадила батькам обов’язково звертатися в управління соціального захисту за всіма соціальними послугами для своєї дитини з особливими потребами.

Тренінг відвідали 234 особи. Після проходження тренінгу учасники отримали електронний сертифікат слухача. А ще вони залишили багато схвальних коментарів та слів подяки на Вайбер-сторінці чату тренінгів програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!».

Відгуки учасників тренінгу:

«Колектив КЗ «ЦНСП Борщагівської сільської ради Бучанського району» висловлює найщирішу вдячність за проведений 25 квітня онлайн-тренінг «Соціально-правові аспекти виховання дітей з особливими потребами» від Фонду Ріната Ахметова. Ваша глибока компетенція та професіоналізм зробили цю зустріч не лише інформативною, але й надихаючою. Під час тренінгу ви підняли надзвичайно важливі питання, які є ключовими для поліпшення життя дітей з інвалідністю та їх сімей. Правова модель інвалідності, недоліки механізмів захисту прав таких дітей, питання забезпечення необхідними реабілітаційними послугами, інклюзія в освіті та доступність соціальних послуг – кожна тема тренінгу має безперечно важливе значення та заслуговує поглибленої уваги. Ваше вміння ясно та з легкістю подавати складний матеріал, відповідати на численні запитання з глибоким розумінням предмету гарантує, що кожен учасник отримав цінні навички та знання, які можуть бути застосовані на практиці та сприяти позитивним змінам у житті дітей з особливими потребами та їх родин»

«Дякую тренеру за змістовну, професійну, з практичними кейсами доповідь. Дуже цінним є зворотний зв'язок. Також велика вдячність організаторам заходу!»

«Дякую за надану інформацію. Було висвітлено багато цікавих аспектів»

«Дуже пізнавальний тренінг, дякую за корисну й доступну інформацію»

«Дякуємо! Все доступно й інформативно. Успіхів і наснаги в подальшій роботі!»

«Інформація дуже цінна! Успіхів вам!»

Переглянути відеозапис тренінгу можна тут.

Також читайте рекомендації психолога як допомогти дитині оговтатися після сильного стресу за посиланням.