Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Донбас і Мирні» в Одесі

10.06.2019

Фонд Ріната Ахметова презентував в Одесі фотокнигу «Донбас і Мирні» про трагедію на сході України та передав примірники видань трьома мовами у фонд Одеської національної наукової бібліотеки.

Випереджаючи презентацію, керівник проектів і програм Фонду Ріната Ахметова Олена Зубкова розповіла, що збройний конфлікт на Донбасі вважається сьогодні найбільшим у світі та зазначила, що про нього, всупереч масштабам трагедії, багато хто знає мало. Щоб люди змогли зрозуміти, що відбувається зараз на сході України, Фонд Ріната Ахметова видав фотокнигу «Донбас і Мирні» і випустив серію роликів із монологами дітей, які живуть посеред страху, жахіття, стрільби та смерті.

– Це книга про мирних людей, про їхню волю, мужність і бажання жити, про їхні надії, – сказала Олена Зубкова.

Заступник генерального директора Одеської національної наукової бібліотеки Ольга Бельницька подякувала Фонду за книги та наголосила на важливості таких видань:

– По суті, це навіть не книга, це свідчення – документ, який зафіксував страждання людей, їхні переживання, страхи та надії. Думаю, книга буде цікава як звичайним читачам, так і представникам науки.

Одеська національна наукова бібліотека стала другою з 12 державних бібліотек у країні, де з книгою «Донбас і Мирні» зможе ознайомитися кожен охочий.

Жодна статистика, навіть найжахливіша, не зрівняється зі сльозами та переживаннями дітей. Тому Фонд видав фотокнигу та підготував серію відеомонологів «Війна очима дітей». Це історії життя, сили та стійкості мирних на Донбасі.

«Донбас і Мирні» – це літопис страшних подій, які сьогодні відбуваються в центрі Європи. Її герої – важкопоранені діти, які бачили на власні очі вибухи снарядів і загибель близьких людей. Люди похилого віку, що втратили рідних і залишилися жити в напівзруйнованих будинках. Школярі та вчителі, які проводять заняття в умовах бойових дій. Ця книга про війну та мирних жителів. Про згорілі будинки й обвуглені надії. Про те, як люди виживають із надією на мир.